HartVoorBurkina
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling Frans Walkate Archief

maart 16 - mei 26

Het Frans Walkate Archief in Kmpen bezit een grote, veelzijdige en verrassende kunstcollectie. De komende maanden wordt een breed overzicht daarvan getoond in het archiefgebouw aan de Burgwal.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw begon Nutsspaarbankdirecteur Frans Walkate (1866-1943) met de opbouw van een archief en kunstverzameling waarbij de geschiedenis van Kampen centraal stond.

Na zijn dood kreeg de instelling zijn naam. De collecties bleven in tact en werden door zijn opvolgers actief beheerd en aangevuld. De verzameling beschikt inmiddels over duizenden foto’s, archiefstukken, topografische afbeeldingen en kunstvoorwerpen. Ze zijn ondergebracht in het in 1928-1935 gebouwde hoofdkantoor van de toenmalige Nutsspaarbank Kampen, een ontwerp van de Groningse architect G. Hoekzema Kzn, dat inmiddels is aangewezen als Rijksmonument.

De Volksbank, eigenaar van de collectie, zoekt momenteel voor het gebouw en de zich daarin bevindende voorwerpen een andere bestemming. Om een indruk te geven van de schoonheid van het gebouw en de rijkdom van de bijeengebrachte verzameling worden hoogtepunten uit de collectie de komende maanden getoond in het voormalige Rijksmonumentale Nutsspaarbankgebouw (SNS Historisch Centrum) Burgwal 43 te Kampen. De nadruk ligt op de kunstcollectie. Er is werk te zien uit vijf eeuwen. Vertegenwoordigde kunstenaars zijn onder meer: Wobbe Alkema, J.D. Belmer, Wouter Berns, J.J. Fels, Sjaak Kaashoek, Emile Moulin, Bastiaan Postma, Cornelis Springer, Willem Bastiaan Tholen, Erzsike Tóth en Jan Voerman.

De tentoonstelling is geopend elke donderdag van 16 maart tot en met 26 mei van 11.00 tot 16.00 uur. Burgwal 43 Kampen.

Gegevens

Begin:
maart 16
Einde:
mei 26