vrijdag, maart 29, 2024

HomeRegiosportKorfballers DOS verslaan concurrent TZ

Korfballers DOS verslaan concurrent TZ

-

KAMPEN – In een zinderend spannende wedstrijd heeft KV DOS Kampen / Veltman de punten in eigen huis kunnen houden. DOS won van concurrent Tweemaal Zes met 20-18 en blijft zo medekoploper.

De strijd om de titel in deze Overgangsklasse spitst zich al weken toe op drie ploegen: Sporting Delta, DOS en Tweemaal Zes. Beide laatstgenoemden stonden zaterdag in sporthal De Reeve tegenover elkaar en wisten dat de verliezer af zou haken in de titelrace. Daar komt bij dat DOS na het tijdklokincident in Maartensdijk, wat DOS een punt kostte, nog een appeltje had te schillen met TZ. Spanning en emotie dus in deze korfbaltopper. Voor de neutrale toeschouwer viel er veel te genieten. Voor de korfbalkenner nog meer. Het was van de eerste tot de laatste seconde spannend, met felle duels en heel veel tactisch gepuzzel. Voor de supporters van de beide kampen viel er niet zoveel te genieten. Daar was de wedstrijd te spannend voor en menige nagel zal klovend gesneuveld zijn op de volle tribunes.

Bij DOS was de hele week het meespelen van aanvalster Linda Treep onzeker. Door een blessure had ze al niet kunnen trainen en pas na de warming-up werd besloten om Treep te laten starten. “Cruciaal,” noemde trainer-coach Remco Jacobs na afloop haar meespelen, “niet alleen door haar doelpunten, maar ook door haar verdedigende optreden.”

Eveneens cruciaal waren de eerste schoten van spelverdeelsters Paula de Groot en Nynke Links. Na de vlotte 0-3 achterstand na twee minuten prikten beide dames bij hun eerste schot direct raak. Het betekende dat de TZ-verdedigsters alert waren op hun eigen tegenstanders en dat de aanvalsters Treep en Yvonne ten Hove veel in het 1-1 duel terecht kwamen. Daar kwamen de Kamper speelsters glansrijk als winnares uit de strijd, zoals dat eigenlijk voor het complete Kamper dameskwartet gold. Het was doorslaggevend in de score. De Kamper dames waren samen goed voor dertien treffers.
Boeiend waren de reboundduels, waarbij aan DOS-zijde vooral Reinier Meijering en André Beens waren betrokken. Geen duel was voorspelbaar. Zowel aanvallend als verdedigend moest er gestreden, soms gebeukt worden voor elke bal. Werken van de eerste seconde tot de laatste en dat hield DOS het langst vol. De ploeg was gefocust op de tegenstander. Uitstekend gecoacht door Jacobs, die iedere speler een rol gaf in het strategische schaakspel tegen TZ. Dat de soms harde wedstrijd niet uit de hand liep was de verdienste van scheidsrechter De Vos, die de grenzen prima aangaf.

Grote opgave van DOS was het uitschakelen van steraanvaller Maarten van Brenk van TZ. Van Brenk scoort gemiddeld tien doelpunten per wedstrijd en is aanvallend vaak ongrijpbaar. Beens had de ondankbare taak hem af te stoppen en deed dat in de eerste helft door kort op iedere actie te volgen. Het was bijna kansloos, want Van Brenk heeft slechts een half metertje nodig voor een doeltreffend schot. Hij scoorde in het eerste halfuur vijf velddoelpunten.
Bij DOS begon aanvaller René Bruggeman aarzelend, maar gaandeweg de wedstrijd werd hij zuiverder. In het andere vak had Camiel van Keulen zijn schot niet. Hij was wel foutloos bij de strafworpen, maar kon scorend geen stempel drukken.

Om Van Brenk af te stoppen was het belangrijk dat het tweede aanvalsvak van DOS iedere keer snel scoorde. Dan kon Van Brenk per vakwissel niet twee keer tot scoren komen. In de basisopstelling met het vak van Bruggeman in de aanval moest dan het gaatje geslagen worden.
Die opzet lukt in de eerste helft gedeeltelijk. Na de vlotte 0-3 ging het vanaf 3-3 gelijk op. Het tweede vak van DOS scoorde inderdaad snel, maar het eerste aanvalsvak kon geen gaatje slaan. Het stond halverwege 14-13.
In de tweede helft was het scoren moeilijker. Beens verdedigde nu iets meer op afstand, terwijl Bruggeman in de reboundzone veel steun kreeg van De Groot en ten Hove. Beens hield Van Brenk in de hele wedstrijd op zes velddoelpunten en dat kunnen niet veel verdedigers zeggen. Het bezorgde TZ hoofdbrekens, maar die golden vooral voor het eerste aanvalsvak van TZ. Dat speelde in het tweede halfuur machteloos. “Doorslaggevend, “gaf Van Brenk na afloop toe, “als ons eerste vak mee blijft scoren hadden we de punten kunnen pakken.”

Een geforceerde strafworp van Meijering zorgde direct na rust voor 15-13. Een minuut later stond het 16-14 dor een treffer van afstand van Ten Hove. TZ kwam weer gelijk via Van Brenk, maar Ten Hove forceerde in de negende minuut slim een strafworp, 17-16. Vijf minuten later scoorde Bruggeman van afstand 18-16 en dat paste uitstekend in het uitgedokterde scenario van trainer Jacobs. Toen Treep van afstand 19-16 maakte knakte er wat bij TZ. DOS consolideerde, maar kon TZ niet afschudden. Ook de slotfase was boeiend, vooral in tactisch opzicht. Op het moment dat TZ mede door een makkelijk gegeven strafworp dichterbij kroop, greep Jacobs in. Hij wisselde Iris van Dijk voor Paula de Groot, waardoor er zowel aanvallend als verdedigend meer lengte in de korfzone kwam. Ook haalde hij rebounder Beens naar de kant voor de meer aanvallend ingestelde Michaël Jongman.
Twee minuten voor tijd maakte Jongman een einde aan de illusies van TZ door van zes meter raak te prikken: 20-18.

DOS speelde daarna, mede door een goede interceptie van Van Dijk, de wedstrijd rustig uit. “De focus gedurende zestig minuten, geloof in eigen kunnen en werken voor elkaar. Daar hebben we de wedstrijd op gewonnen,” was het commentaar van een gelukkige Jacobs na afloop. Met nog drie wedstrijden te gaan blijven DOS en Sporting Delta samen aan kop van de ranglijst.

Doelpunten DOS: Linda Treep 7x, René Bruggeman 5x, Yvonne ten Hove 4x, Nynke Links, Paula de Groot, Reinier Meijering en Michaël Jongman 1x