19e Gait L. Berk rondje Kampereiland

punterrace
foto: Archief Kampenonline

Achttien enthousiaste punterbemanningsleden waren zaterdagmorgen bij het palaver voor de IJsseldelta punterrace. Eerst werd nog even stilgestaan bij het feit dat Bart Toeter, legendarisch deelnemer, onlangs was overleden. Ter ere van hem werd een gedicht voorgedragen.

De eerste twee etappes, IJssel, Kattendiep, hoekje Ketelmeer en Zwartemeer waren mooi bezeild, zodat de acht punters, dicht bij elkaar, bijna gelijk op zeilden.  Het Ganzendiep op was andere koek. De wind was inmiddels stevig toegenomen. Het fraai door het landschap naar Kampen slingerende Ganzendiep lag recht in de wind. Dit resulteerde in topsport voor de deelnemers: vaak overstag met soms een leuk stuk rechtdoor te varen. De twee jonge deelnemers, Sebastiaan Bos en Thijs Westering uit Elburg legden echter mast, zeil en spriet in de punter en gingen vol op de vier roeispanen, waardoor ze de snelste totaaltijd maakten en met de EB35 winnaar werden in de vispunterklasse.

De winnaar in de recreatiepunterklasse was de GH2 met Rinus Ligterink en BertJan Kamp. Beide teams ontvingen als prijs nautische glaskunstwerkjes. De zilveren paling voor de meest bijzondere prestatie ging dit jaar naar het team van de KP81, dat als enige het hele traject zeilend aflegde. Tevens was er voor alle deelnemers dit jaar de “rubberen paling” een creatief aandenken gemaakt door kunstenares Jolanda van Tuinen.

De uitslag:
Vispunters 1. EB35 Sebastiaan Bos en Thijs Westering (04:24)
2. KP3 Linde Adamse en Joanne Pap (05:56)

Recreatiepunters:
1. GH2 Rinus Ligterink en BertJan Kamp (04:27)
2. HH6 Menno en Joop Muller (04:46)
3. KU12 Anthonie Boer (04:48)
4. KP22 Reini en Hans Houkema (04:49)
5. KP81 Anton Kalter, Gerard Zalm en HenkJan Pol (05:25)
6. KP58 Jelte Stil, Floris en Assad (05:28)