Brouwer op bezoek bij… Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen

351

’s Avonds, tijdens het uitlaten van de hond, is er geritsel te horen aan de kant van het pad. Daarna een korte gepiep van de hond. De zoveelste kennismaking tussen mijn hond en dit stekelige diertje verloopt niet positief…. althans niet voor de hond.

Egels houden een winterslaap, dat is algemeen bekend. Niet iedere egel is hier voldoende op voorbereid en dan…. wat als een egeltje ziek of gewond is. Dan kan het opgevangen worden door de Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen. Daar worden niet alleen egeltjes opgevangen. Ook vele soorten vogels krijgen daar de benodigde zorg opdat ze later weer terug kunnen naar hun natuurlijke omgeving.

Een aantal van de dieren die nu opgevangen worden. Naast vogels en egels, worden ook vleermuizen opgevangen

Erwin, de beheerder heet mij van harte welkom, vertelt over de vogels en de egels en geeft me een rondleiding. Uit alles blijkt dat hij een groot hart heeft voor de vogels en de egels. Als kind al…

“Vroeger was ik bij de Jeugdbond voor natuurstudie. Dan gingen we wel eens mee met een opzichter van het Zwartemeer vogels kijken. Die man ving in die tijd gewonde vogels op. Toen hij daar mee stopte vroeg hij of dat niet wat voor mij was. Dat is ooit begonnen met een Meerkoet…”, aldus Erwin.

Tijdens de rondleiding blijkt dat ieder opgevangen dier een eigen verhaal heeft. Een merel onder een warme lamp, een egel die op krachten mag komen, egeltjes die gezond genoeg zijn om naar een groter verblijf te gaan, een meeuw, een kauwtje, verschillende roofvogels, zwanen, eenden en een gans. Al deze dieren krijgen de verzorging die ze nodig hebben om daarna weer voor zichzelf te zorgen.

Kauwtje bevrijdt door de brandweer

Dit Kauwtje zat vast met een poot aan de Burgwal, hierdoor is zijn poot gebroken.. Hij is door de Brandweer uit zijn benarde positie bevrijd en naar ons overgebracht.. Het pootje is ingetaped en zal zo een paar weken moeten blijven.

Een uilskuiken van het platteland

Vanuit de Noordoostpolder kwam dit uilskuiken. Nog niet voldoende gegroeid om zich zelfstandig te kunnen redden. Dit leert hij nu en over een tijdje zal hij weer uitgezet worden.

Aangereden zwanen

Zwanen, eenden en ganzen worden om verschillende redenen opgevangen. Vanwege de vogelgriep zitten ze nu opgehokt. Normaal verblijven zij, zodra het kan, in een afgeschermd stuk met een grote zwemvijver.

Egeltjes in de opvang

Vaak worden egeltjes binnengebracht uit angst dat ze de winter niet zullen overleven. Hoe warmer de herfst, hoe later de egels aan hun winterslaap beginnen. Bij iedere egel die binnenkomt wordt bekeken of en welke hulp er nodig is. Eerst wordt de egel binnen opgevangen, daarna gaat het in fases naar buiten om te wennen aan de natuurlijke habitat. Tot slot worden ze op een veilige plek uitgezet.

Geen subsidie 

Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen krijgt van de gemeente Kampen een bijdrage ten behoeve van o.a. de huisvesting, het afvoeren van afval. Zij krijgen geen subsidie van andere organisaties. om de dieren op te vangen. Vaak wordt gedacht dat zij een onderdeel van de dierenbescherming of de vogelbescherming zijn. Dit is niet juist. Wel komt de dierenbescherming zo nu en dan dieren brengen die door het asiel opgevangen worden. ” We zijn afhankelijk van giften. Ook zijn er bedrijven die ons ondersteunen door het doneren van bijvoorbeeld voer of materialen. We zijn blij met iedere euro die we krijgen. Een opgevangen dier vraagt toch de nodige zorg en aandacht. Ook wanneer dit betekent dat er een dierenarts bij moet komen”, vertelt Erwin

Niet iedere vogel wordt opgevangen

Zo links en rechts zijn er ook negatieve verhalen over het asiel. Vogels zouden niet opgenomen worden en mensen moeten zich er zelf maar mee redden. “Dat heeft zo een reden, zegt Erwin. In het voorjaar krijgen we vaak jonge vogeltjes aangeboden. Deze zijn dan uit het nest gevallen. Dat is iets natuurlijks, het nest wordt op een gegeven moment te klein voor alle opgroeiende jongen. De ouders zullen het kleintje gewoon blijven verzorgen, maar dan op de grond. Zo’n klein vogeltje loopt de kans gepakt te worden door een kat, helaas gebeurd dat nog wel eens. Door de schrik, zo’n klein vogeltje raakt gauw in shock, en door de bacteriën die een kat bij zich draagt, is de overlevingskans klein. We adviseren dan om het vogeltje weg te zetten in een doos om het tot rust te laten komen. Zouden we dat kleintje gaan vervoeren, dan wordt de stress nog groter en de overlevingskans nog kleiner. We horen dan vaak dat een vogeltje komt te overlijden, dit zou hoogstwaarschijnlijk ook gebeurd zijn wanneer we het diertje wel hadden opgevangen. Het opvangen van een vogel of egel, geeft geen garantie dat een diertje het wel gaat redden. Uiteraard doen we er alles aan om er voor te zorgen dat een vogel of egel in goede gezondheid weer uitgezet kan worden.”

Bewondering

Niets dan bewondering voor de mensen die betrokken zijn bij de opvang van de vogels en egels. Dat is het gevoel wat bij mij overheerst wanneer ik weer weg ga en Erwin zich weer richt op de dieren. Wat doen zij toch fantastisch werk en dat geheel belangeloos. Het welzijn van de dieren staat voorop!

Help jij helpen?

Erwin runt het asiel samen met enkele vrijwilligers. Ook jij kunt de vogels en de egels helpen.

Wil je de Stichting Vogel – en Egelasiel Kampen steunen? Dat kan! Je kunt een gift doneren op bankrekeningnummer  NL45 INGB 0000 4218 39

Wil je meer informatie? Dan kun je mailen naar:

vo*************@gm***.com











of bellen naar 0622604478

Mede namens Stichting Vogel- en Egelasiel Kampen, alvast bedankt!

Wil jij Brouwer een keertje op bezoek? Stuur dan een berichtje naar

re******@ka**********.nl