vrijdag, oktober 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurGrote overzichts-tentoonstelling work#art tijdens IJsselbiënnale 2023

Grote overzichts-tentoonstelling work#art tijdens IJsselbiënnale 2023

-

Van 17 juni tot en met 17 september is er in IJsselmuiden een bijzondere overzichtstentoonstelling te bezoeken. Het kunstenaarsduo work#art, bestaande uit Bert van der Sluijs en Douwe Buwalda, gaat in de tentoonstelling “Aankomen in een vertrek, mechaniek van de ontroering” ruimte maken door de installaties die jarenlang zijn gebruikt, opnieuw verhalen te laten vertellen. Het samenbrengen van die verschillende werken is voor hen het begin van afscheid nemen van wat was en de komende drie maanden kan elke bezoeker hier getuige van zijn. Het grootste deel van de installaties wordt na de tentoonstelling van de hand gedaan, afgebroken of in delen hergebruikt want work#art vindt dat er plaats moet komen voor nieuw werk.4

Van Vietnam tot Venetië
Van der Sluijs en Buwalda werken al ruim twintig jaar samen en de verschillende werken die nu in hun atelier opnieuw zijn opgebouwd, werden afzonderlijk al eerder gebruikt. Van Vietnam tot Venetië en natuurlijk ook op tal van plaatsen in Nederland zoals in museum de Fundatie in Zwolle, bouwden ze hun wonderlijke installaties.

In tegenstelling tot de meeste kunst bestempelen zij hun werk niet als de echte kunst die ze maken. Het ging en gaat work#art nóóit om de installaties zelf, want die zijn slechts een middel om bij het verhaal te komen, een verhaal dat zich ontspint bij iedere kijker afzonderlijk. Die reactie is onvoorspelbaar en de kunstenaars daarom zeer dierbaar. De emoties, de verhalen, de reacties, wat het opwekt of juist niet, dat is voor work#art wat zij hun echte kunst noemen.

In deze overzichtstentoonstelling zullen door de samengebrachte verschillende installaties, weer nieuwe reacties en verhalen ontstaan dus wie in het verleden al werk van hen heeft gezien, zal nu niet hetzelfde meemaken als eerder. Bovendien heeft “Aankomen in een vertrek, mechaniek van de ontroering” het stempel ‘Work in Progress’ gekregen want de tentoonstelling is geen statisch iets. Tijdens de openingstijden werkt work#art door aan dat wat zich ontspint en er zal door de maanden heen van alles veranderen. Dit gegeven maakt ook een extra bezoek zeker de moeite waard.

Speciale optredens tussen en met de installaties
In juli zijn er twee speciale dagen om in de gaten te houden want dan gaan Mark Nieuwenhuis (trompettist en componist) en Remco Menting (drums) samen met en tussen de installaties muziek maken en zo ontdekken welk verhaal er door hen verteld kan worden.
Menting en Nieuwenhuis zijn onder andere bekend van Oerol en het Mawazine Festival in Marokko.
Nieuwenhuis componeerde voor het Nederlands Blazer Ensemble en speelde op grote podia als het Concertgebouw en Lowlands. De voorstellingen zijn op 21 en 22 juli om 19.30 uur en iedereen is welkom om hier getuige van te zijn.
Later in de zomer zullen er wellicht nog meer momenten komen waarin muzikanten en ook dansers zich laten inspireren door het werk van work#art.

Onderdeel IJsselbiënnale
Tot 17 september is de overzichtstentoonstelling “Aankomen in een vertrek, mechaniek van de ontroering”, een onderdeel van de Zomerexpo die de gemeente Kampen houdt in het kader van de IJsselbiënnale. Dit tweejaarlijkse evenement laat op drie hoofdplekken aan de IJssel en in een aantal dorpen en steden, ‘de Nevengeulen’, werk zien van plaatselijke kunstenaars. De verschillende tentoonstellingen en kunstwerken zijn gedurende die periode elke dag te bezoeken. Er zijn tal van fiets- en wandelroutes in het gebied uitgezet en ook work#art verwelkomt graag iedereen die interesse heeft want ze vindt de biënnale een prachtige aanleiding om hun installaties met bezoekers samen te brengen.

“Aankomen in een vertrek, mechaniek van de ontroering” is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken van 12.00 uur tot 17.00 uur aan de Zandbergstraat 2 in IJsselmuiden .
Op www.workheart.nl/actueel vindt u alle overige informatie.

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen