Stadswandeling ”Koloniaal Kampen”

808

Zaterdagavond 22 juli organiseert cultuurZIEN de stadswandeling ”Koloniaal Kampen”. De wandeling start om 19.30 uur voor villa ”Het Gouden Hart” , Koornmarkt 1.


Het koloniale verleden van Kampen begint al tijdens de Hanze en is eigenlijk nooit beëindigd. Recent onderzoek door cultuurZIEN naar achtergronden van Kamper families, bracht een grote hoeveelheid verbanden met de koloniën naar voren.

Voor wie de geschiedenis van Kampen in de 19e eeuw kent, hoeft dat eigenlijk niet te verbazen. Het gemeentelijk beleid was gericht op het aantrekken van rijke families uit de bovenste lagen van de Nederlandse samenleving. De vele koloniale families die langer of korter in Kampen neerstreken, bewijzen het succes van dit beleid.

Daarnaast was de Hoofdcursus, de opleiding tot officier in het Oost-Indischleger, in Kampen ondergebracht. ”Jongens” uit Kampen waren betrokken bij de roof van de Lombokschat, die afgelopen week eindelijk werd teruggegeven aan Indonesië. Onder hen tweede luitenant Hendrik Colijn, die voor zijn optreden in Lombok zelfs de militaire Willemsorde ontving. Wie begin 19e eeuw door Kampen wandelde, kon zo maar Everdina Marius tegenkomen. Vanuit Berbice was zij als slavin door haar eigenaren meegenomen naar Kampen. In 1817 vertrok zij als vrije vrouw terug naar de kolonie. De wandeling voert langs haar woonhuis tijdens haar Kamper jaren.

De deelnamekosten bedragen € 10, – p.p

Graag vooraf aanmelden voor deelname via kunst@cultuurzien of bel (038)331 10 24.

fotobijschrift: tegeltableau met tabaksplantage op Vloeddijk 63