vrijdag, oktober 18, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn notaris: Wettelijke erfdelen van uw kinderen en het doen van schenkingen...

Column notaris: Wettelijke erfdelen van uw kinderen en het doen van schenkingen aan uw andere kinderen

-

Soms loopt het al langere tijd niet zo lekker tussen u en uw kinderen. Bijvoorbeeld: één van uw kinderen raakt uit zicht; er is al jaren geen contact meer mee. U overweegt dan misschien hoe u kunt zorgen dat uw kind waar al jaren geen contact meer mee is, zo min mogelijk uit uw erfenis verkrijgt.

Zorgen dat één van uw kinderen minder uit uw erfenis krijgt kunt u doen door een testament te maken en daarin dit kind te onterven. In uw testament kunt u dit uitdrukkelijk opnemen, of impliciet door alleen anderen in uw testament te benoemen en dit kind niet te noemen.

U kunt hier echter niet mee voorkomen dat het betreffende kind helemaal niets uit uw erfenis verkrijgt. Na uw overlijden heeft het onterfde kind vijf jaar de tijd om een beroep op het wettelijk erfdeel (legitieme portie) te doen. Het wettelijk erfdeel is de helft van het erfdeel dat een onterfd kind normaliter uit uw erfenis zou verkrijgen als u zonder testament was overleden.

Indien de legitieme portie niet binnen vijf jaar wordt opgeëist, vervalt het recht op het wettelijk erfdeel uit uw erfenis.

Door een beroep te doen op een wettelijk erfdeel, wordt het kind trouwens geen erfgenaam, maar heeft recht op een geldbedrag ter grootte van het wettelijk erfdeel; het kind wordt schuldeiser van uw erfenis.

Ouders in een dergelijke situatie (u bent niet de enige) starten vaak met het doen van schenkingen aan uw ‘goede’ kind, maar helaas is dit niet afdoende.

Het doen van schenkingen aan uw ‘goede’ kind om uw vermogen te verlagen werkt niet altijd en kan voor het bevoordeelde kind ook nadelen hebben. Hier volgt een uitleg.

Stel: u heeft twee kinderen en bent weduwe/weduwnaar. Het wettelijk erfdeel van het onterfde kind is dan 1/4de deel (in geld) van uw erfenis.

Het wettelijk erfdeel van het onterfde kind wordt berekend over het saldo van uw erfenis plus de door u aan uw andere (goede) kind gedane schenkingen.

Indien uw erfenis € 20.000,00 bedraagt en u tijdens uw leven aan uw goede kind bij elkaar een bedrag van € 200.000,00 heeft geschonken, dan wordt voor de berekening van het wettelijk erfdeel uitgegaan van een erfenis groot € 220.000,00.

Uw onterfde kind heeft in dat geval recht op een bedrag groot € 55.000,00.

Uw erfenis is dan onvoldoende om dit wettelijk erfdeel te kunnen voldoen. Het saldo van uw erfenis groot € 20.000,00 gaat dan geheel naar het onterfde kind en het onterfde kind kan het tekort groot € 35.000,00 bij het kind dat de schenking heeft gekregen opvragen (voor zover dit niet, alle omstandigheden in aanmerking genomen, onredelijk is). Dit heet inkorting, en hier zitten geen vormvoorschriften aan.

Stel nu dat het bevoordeelde kind het geschonken bedrag heeft gebruikt om haar hypotheek af te lossen, dan kan het misschien moeilijk zijn voor dit kind om dat bedrag aan het onterfde kind te kunnen betalen.

Per saldo: Als u geen schenkingen had gedaan aan uw goede kind, dan was uw vermogen bij uw overlijden groot € 220.000,00 en had uw onterfde kind eveneens recht op een bedrag groot € 55.000,00.

U wint hier dus niets mee, tenzij zoals hiervoor vermeld, alle omstandigheden in aanmerking genomen, dat onredelijk is. Uw bevoordeelde kind moet dan kunnen aantonen dat deze inkorting onredelijk is. Als uw beide kinderen daar niet uitkomen, kan het ook nog zijn dat een gang naar de rechter nodig is.

Daarom: ga eerst naar uw notaris voor advies. Het bespaart u en uw kinderen ongewenste gevolgen.

In dit artikel zijn uiteraard niet alle mogelijkheden van deze materie behandeld, maar gaat het om een voorbeeld van gevolgen van het doen van schenkingen met het idee om een van uw kinderen te benadelen/bevoordelen.

Wilt u hier meer informatie over of heeft u behoefte aan een gratis vrijblijvend informatief gesprek? Bel voor een afspraak 038-332 55 55 / 038-385 10 30 of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl

Gerelateerde berichten

[td_block_social_counter custom_title="Stay Connected" block_template_id="td_block_template_4" header_color="#ea2e2e" f_header_font_family="522" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_style="italic" f_header_font_size="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTQifQ==" facebook="tagDiv" twitter="tagdivofficial" youtube="tagdiv" instagram="tagdiv" style="style10 td-social-boxed td-social-colored" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ=="]

Net binnen