Column notaris: Gaan samenwonen met iemand die al een eigen huis heeft

736

Mijn zus heeft jarenlang samengewoond met haar vriend die al een eigen huis heeft. Hun relatie is onlangs verbroken; hij heeft haar pardoes het huis uitgezet.
Kan dat zomaar?

Ja dat kan zomaar. Zij had namelijk geen aandeel in de eigendom van de woning en ook verder geen rechten aangezien ze niets hadden vastgelegd. “Informele samenwoners”, noem je dat ook. Wel heeft mijn zus tijdens het samenwonen altijd meebetaald aan de aflossing van zijn hypotheek doordat zij de kosten van de huishouding gelijkelijk met elkaar deelden.

Mijn zus had niet in de gaten dat met haar bijdrage aan de kosten van de huishouding ook aflossingen werden gedaan aan zijn hypotheek. Mijn zus heeft het nakijken: geen deling in de overwaarde van de woning en ook geen eigen gespaard vermogen omdat ze genoten van het leven.


Voordat zij gingen samenwonen heeft mijn zus haar eigen woning verkocht en trok zij bij hem in. Het bedrag dat zij uit deze woning had overgehouden heeft zij gebruikt om de keuken in de woning van haar vriend te betalen; dat was zes jaar geleden. Nu kan zij dat bedrag waarschijnlijk wegens verjaring niet meer terugeisen, en is zij dan dat bedrag wellicht ook kwijt. Dat komt doordat de wet geen regeling kent voor vergoedingsrechten van informele samenwoners. Haar ex-vriend profiteert daardoor ook van de waardestijging ontstaan door de investering gedaan door mijn zus.
Mijn zus en haar vriend hadden dit beter en gelijkwaardiger kunnen regelen in een samenlevingsovereenkomst. Hierin hadden zij afspraken kunnen vastleggen.

Als je het lastig vindt en niet weet wat voor afspraken je allemaal kunt maken, kan de notaris je daarbij helpen.
Er zijn namelijk tal van mogelijkheden om te zorgen dat je beiden zonder al te veel financiële kleerscheuren uit een verbroken relatie komt. Hieronder een aantal voorbeelden:

  1. de intrekkende partner kan een deel van de woning kopen. Nadeel kan zijn dat je zowel bij verkrijging van de woning als bij teruglevering van de woning overdrachtsbelasting verschuldigd bent. Dit is afhankelijk van je leeftijd en of je al eerder de startersvrijstelling gebruikt hebt gemaakt;
  2. je kunt natuurlijk ook gewoon meebetalen met het aflossen van de hypotheek en dan onderling afspreken dat vanaf het tijdstip dat je mee helpt met aflossen, de waarde verandering vanaf dat moment ieder voor de helft toekomt. Je deelt dan in de overwaarde maar het kan ook zijn dat als de woning minder waard wordt, je deelt dan in de onderwaarde, je moet dan een bedrag aan de eigenaar betalen. Maar ook hierover kun je weer afpreken dat eventuele onderwaarde uitsluitend voor rekening komt van de eigenaar;
  3. je kunt ook afspreken dat het deel dat maandelijks door de eigenaar aan de hypotheek wordt afgelost, jij een gelijk bedrag op een eigen spaarrekening zet en daarmee vermogen opbouwt voor het geval je uit elkaar mocht gaan.
    Naast het maken van een samenlevingsovereenkomst kun je daarbij ook testamenten maken. De eigenaar van de woning kan bijvoorbeeld zijn partner het recht geven om na zijn overlijden een jaar of langer in de woning te blijven wonen of aan zijn erfgenamen de last op leggen dat zijn partner de woning tegen een bepaalde prijs voor een aantal jaar mag huren, of dat jouw partner deze woning voor een schappelijk bedrag mag kopen. In dat geval is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Kortom: je kunt van alles met elkaar overeenkomen, maar je moet dit wel vastleggen in een notarieel samenlevingsovereenkomst.

Behoefte aan duidelijke uitleg? Bel voor een afspraak 038-332 55 55 / 038-385 10 30 en kom bij
IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat.


Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn erfrecht, Wet LZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel ons voor meer informatie.

Op onze website www.ijsseloevers.nl is ook informatie te vinden, en klantbeoordelingen.

Klik op onderstaande banner…..