Eerbetoon aan verzetsstrijder Jo Leo Snoep in Stedelijk Museum Kampen

951

Jo Leo Snoep (1903-1944), geboren in Kampen en eigenaar van machinefabriek ‘De IJsel’ (met één s), zit in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is veertig jaar oud als hij door de Duitsers in zijn fabriek wordt gearresteerd. Een dag later is hij dood. Wat er precies gebeurt in die tussentijd is onbekend.

Stichting Struikelstenen in Muziek nodigt in 2023 fotograaf Ursula van de Bunte uit om een beeld te maken bij de struikelsteen voor het huis van Snoep aan De La Sablonièrekade 5. Gegrepen door het artikel van historicus Herman Broers over Snoep, creëert Van de Bunte een hele fotoserie.

De intrigerende foto’s zijn dit voorjaar te zien in The Gallery van Stedelijk Museum Kampen samen met een aantal originele objecten uit de oorlogstijd.

Fotoverhaal
In de intieme ruimte The Gallery komt het verhaal van verzetsstrijder Jo Leo Snoep tot leven. Je krijgt als bezoeker op een subtiele manier een indruk van de impact die de Tweede Wereldoorlog op een man en zijn gezin heeft. Op schilderachtige wijze geeft Ursula met haar foto’s een interpretatie aan de laatste dagen van Snoep.

Onopgelost einde
Op 11 oktober 1944 wordt Jo Leo Snoep gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst. Agenten nemen hem mee in een motor met zijspan. Wat hierna gebeurt blijft speculeren. Op de proclamatie, het bekendmakingsaffiche van de Duitsers, staat dat hij ‘na aangeroepen te zijn niet dadelijk stil bleef staan’ en daarom is doodgeschoten. Er wordt vermoed dat Snoep, na hevig gemarteld te zijn, probeert te ontsnappen door in de IJssel te springen. De schotwonden zitten alleen in zijn borst en niet in zijn rug. Heeft Snoep nog geprobeerd te vluchten, of is hij al op de kade in koelen bloede neergeschoten? De nabestaanden van Snoep zullen het antwoord nooit krijgen.

Lijsten
In haar zoektocht naar passende lijsten stuit Ursula van de Bunte bij toeval op een aantal lijsten uit het stadhuis. Hierin zijn tot twintig jaar geleden de burgemeestersportretten getoond, behalve het portret van NSB-burgemeester Sandberg. Hij helpt de Duitsers met het oppakken van verzetsstrijders, waaronder Jo Leo Snoep.
De enigszins verweerde lijsten zijn zorgvuldig gerestaureerd door de Oekraïense Tina Shovkoplias.

Speciale uitgave
Het artikel van Herman Broers, waarop Van de Bunte haar fotoserie baseerde, en het overzicht van haar foto’s zijn gebundeld in een speciale uitgave van Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’. Ook de songtekst ‘Ode van Sara’ die Marco Hulsebos maakt naar aanleiding van het verhaal van Snoep is hierin opgenomen. De special is verkrijgbaar in de museumshop voor € 3,95.
De tentoonstelling De Laatste dagen van Jo Leo Snoep is tot en met 4 augustus te zien in The Gallery op de tweede verdieping aan de Oudestraat 133.