GAAN SAMENWONEN MET IEMAND DIE AL EEN EIGEN HUIS HEEFT? REGEL HET GOED| COLUMN NOTARIS

165

Mijn zus heeft jarenlang samengewoond met haar vriend, die al een eigen huis had. Helaas is hun relatie onlangs verbroken, en hij heeft haar plotseling het huis uitgezet. Kan dat zomaar? Ja, dat kan. Mijn zus had geen aandeel in de eigendom van de woning en ook geen verdere rechten, omdat ze niets hadden vastgelegd. Ze waren zogenaamde “informele samenwoners”. Tijdens het samenwonen heeft mijn zus wel altijd meebetaald aan de kosten van de huishouding, waardoor zij indirect ook heeft bijgedragen aan de aflossing van zijn hypotheek. Maar omdat er geen afspraken waren vastgelegd, heeft zij nu geen recht op een deel van de overwaarde van de woning. Ook heeft zij geen eigen gespaard vermogen, omdat ze genoten hebben van het leven.

Voordat ze gingen samenwonen, heeft mijn zus haar eigen woning verkocht en is ze bij hem ingetrokken. Het geld dat zij uit de verkoop van haar woning overhield, heeft ze gebruikt om de keuken in zijn huis te betalen. Helaas kan zij dat bedrag nu waarschijnlijk niet meer terugvorderen vanwege verjaring. De wet biedt namelijk geen bescherming voor informele samenwoners, waardoor haar ex-vriend nu ook profiteert van de waardestijging van de woning dankzij haar investering.

HAD DIT ANDERS GEMOETEN? JA!

Mijn zus en haar vriend hadden dit beter kunnen regelen door een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Hierin hadden zij duidelijke afspraken kunnen vastleggen over bijvoorbeeld:

  1. Deelname in de overwaarde: De intrekkende partner kan een deel van de woning kopen, waardoor beide partijen meedelen in de waardestijging (of -daling) van de woning.
  2. Meebetalen aan de hypotheek: Je kunt afspreken dat vanaf het moment dat je meebetaalt aan de hypotheek, de waardeverandering van de woning voor de helft toekomt aan de intrekkende partner. Eventuele onderwaarde kan dan bijvoorbeeld voor rekening van de eigenaar blijven.
  3. Sparen voor jezelf: Je kunt ook afspreken dat je een gelijk bedrag aan wat de eigenaar maandelijks aflost, op een eigen spaarrekening zet. Zo bouw je zelf vermogen op voor het geval de relatie verbroken wordt.

TESTAMENTEN EN ANDERE AFSPRAKEN

Naast een samenlevingsovereenkomst kunnen partners ook testamenten opstellen. De eigenaar van de woning kan bijvoorbeeld zijn partner het recht geven om na zijn overlijden nog een jaar of langer in de woning te blijven wonen. Of hij kan zijn erfgenamen verplichten om de woning tegen een bepaalde prijs aan de partner te verhuren of te verkopen. Dit kan allemaal worden vastgelegd, zodat beide partijen beschermd zijn.

KORTOM: REGEL HET GOED!

Je kunt veel afspreken, maar het is essentieel om dit vast te leggen in een notarieel samenlevingscontract. Zo voorkom je dat je na een breuk met lege handen achterblijft.

BEHOEFTE AAN ADVIES?

Neem contact op met IJsseloevers Notarissen voor een afspraak of meer informatie. Bel naar 038-332 55 55 of 038-385 10 30 en kom langs voor een advies op maat. Wij geven ook lezingen over onderwerpen zoals erfrecht, testamenten en samenlevingscontracten. Kijk voor meer informatie en klantbeoordelingen op onze website: www.ijsseloevers.nl.

Regel het goed, voorkom problemen!