In het kader van 80 jaar vrijheid werd er op de Inspiratieroute stilgestaan bij de ‘Kunst van vrijheid’.
Hans Hollestelle (fotograaf & vormgever) beet het spits af in de Stadskazerne met zijn foto’s van bunkers (Hanshollestellen.com). Ter verdediging van de Stadsbrug van Kampen werden er twee kazematten, ofwel bunkers gebouwd. De bunker Noord is nog intact en vormt al jarenlang het canvas voor graffiti. Al heel wat jaren worden de gedaantewisseling van deze bunker door Hollestelle vastgelegd; Vrije expressie op oorlogsmateriaal. ‘Het mag niet maar ze doen het toch, dat is pas vrijheid’
Daarna werd er doorgewandeld naar Fijke Pellicaan en Stefan Cop in de Gasthuisstraat. Zij hebben hun atelier op nummer 10. Fijke laat in zijn werk zien hoe hij de vrijheid ervaart in een persoonlijk verhaal en beeld. ‘Ontroerend lief en kwetsbaar’. Stefan vertelt over de entartete kunst. De kunst die er niet mocht zijn in de Tweede Wereld. De kunst werd vernietigd en kunstenaars vervolgd. Ook zijn eigen werk zijn verrassende beeldverhalen.
In de oude foyer van de Stadsgehoorzaal zong Yana Popova voor ons Nederlandse liederen die ze vertaald heeft in het Oekraïens. Zij vluchtte naar Nederland en is blij dat ze ondersteuning krijgt om haar zangkunst te laten horen en hier te kunnen wonen met haar dochtertje. In de Stadsgehoorzaal bekeken we ook een expositie over 4 jonge mensen die hun land zijn ontvlucht vanwege hun seksuele geaardheid. Een aangrijpend beeldverhaal door Jet ter Halle (documentaire fotograaf). Te zien tot 1 juli.
Van de Stadgehoorzaal ging het naar Jan Brokkelkamp. Als 88-jarige heeft hij zowel de oorlog als de Bevrijding van dichtbij meegemaakt. Hij deelde met de groep niet alleen een persoonlijk verhaal, maar ook zijn ongekend talent. Verrassend zijn zijn schilderijen. Hij maakt namelijk niet alleen glas in lood maar beleefde een hele ontwikkeling als kunstschilder. Hij is al 65 jaar lid van De Varfdeuze. De wandelaars reageerden verrast: ‘Dit wist ik helemaal niet, wat maakt deze man prachtig werk’. ‘En zo’n mooie ontwikkeling in zijn abstracte werk’. Dat glas in lood is een gevolg van het abstracte werk. ‘Hier ga ik zeker nog een keer terug’.
En dan is het einde wandeling bij ’t Kroegje. De stamtafel werd naar buiten gedragen waar we samen nog een drankje nuttigden en er werd nagepraat over weer een prachtige themawandeling. ‘De volgende keer ga ik weer mee, zet mij alvast maar op de lijst’.
Ook zonder wandeling welkom op de Inspiratieroute
Was je niet in de gelegenheid om mee te wandelen, maar ben je wel nieuwsgierig naar al die mooie kunstuitingen in de binnenstad van Kampen? Niet getreurd: er volgen binnenkort weer nieuwe wandelingen. Maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje de locaties van de Inspiratieroute bezoeken! De galeriehouders vertellen graag wat hen inspireert, dus kom vooral een kijkje nemen.
Een bezoekje aan een of meerdere ateliers, kun je ook onderbreken met een inspirerende tussenstop. Bijvoorbeeld bij ’t Kroegjes in de Geerstraat, waar ook de zevende wandeling eindigde.
Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe wandelingen en activiteiten van de Inspiratieroute? Stuur dan een mailtje naar: in*************@********ne.nl