Van zaterdag 13 september tot en met zondag 9 november is in de Koornmarkspoort de expositie ‘Ossip Wond’ring’ te zien. De opening zal worden verricht door de dichter-schrjiver Frank Eerhart, voorzitter van de stichting Plint. Wie het atelier van de Haagse kunstenaar Ossip (1952) betreedt, waant zich in de wereld van een ontdekkingsreiziger, waarin exotische, etnografische vondsten en vreemde verzamelingen te vinden zijn.
Ook doet het denken aan een werkkamer van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalytica. Honderden beelden, van heel groot tot heel klein, staan op tafels, hangen aan muren en vullen de gang en omliggende ruimtes. De werken zijn alle samengesteld uit fotografische portretten uit de tijd van onze groot- en overgrootouders. Ossip haalt ze o.a. uit oude, vergeten medische tijdschriften en boeken. De personen op deze foto’s zijn niet meer te identificeren, ze zijn vergeten, tijdloos en onbepaald.
Ossip manipuleert de foto’s door ze uit te vergroten en los te snijden. Hij bevrijdt ze uit het 2-dimensionale vlak en voegt iets toe, waardoor ze een diepere betekenis krijgen. De middelen die Ossip gebruikt om tot zijn beelden te komen, zijn heel simpel; hij voegt getekend of geschilderd beeld of tekst toe en ijzerdraad, touwtjes, borstelhaar, garen, een klompje klei en objets trouvés. Deze directe, ongecompliceerde aanpak stelt Ossip in staat om intuïtief te werk te gaan.
De beelden zijn vreemd, soms beklemmend , maar geven vooral een schok van herkenning en ontroering, zonder dat je kunt benoemen waarom. Ze lijken deel uit te maken van ons collectief geheugen. Het appelleert aan het gevoel dat wordt opgeroepen, wanneer je oude filmbeelden ziet van jonge mensen uit een andere tijd. Ze laten ons zien dat de grote emoties van alle tijden zijn. Onder hun gedateerde kleding zijn ze precies zoals wij en confronteren ze je direct met je eigen vergankelijkheid. Wie kent en herkent je nog na je dood? Ossip in ieder geval wel. Hij kent ze een betekenis toe, die ze voorheen niet hadden en plaatst ze daarmee in een grotere context dan enkel hun eigen leven.