KHC – Go Ahead Kampen 2-1

-

goahead

Door: Robert Hamer

Go-Ahead Kampen heeft zaterdagavond op Sportpark de Venen in de absolute slotfase drie zeer belangrijke punten uit handen gegeven. In een slechte wedstrijd vergat Go-Ahead om na de 0-1 door te drukken en goed te voetballen.

De absolute eindfase van de wedstrijd zal menig KHC’er niet snel meer vergeten. Jan Korte en zijn spelers kregen de deksel op de neus. KHC wist namelijk, mede dankzij cruciale beslissingen van leidsman Erik ter Brake, nog twee maal te scoren en hierdoor eindigde deze stadsderby in sensationele een 2-1 overwinning voor KHC.

Hoofdtrainer Jan Korte koos er vanavond voor om twee wijzigingen in het basiselftal door te voeren. Nick Bakker mocht de plaats van Arjan Wiegers overnemen en Jeroen van den Bosch startte ten koste van Nick Hendriks. Doordat deze derby pas om 18.00 uur begon, waren de andere uitslagen in de 1e klasse D bekend. Koploper Berkum verspeelde voor het eerst dit seizoen punten (1-1 bij Nunspeet) en nummer twee DETO Twenterand verloor met 2-0 bij Vroomshoopse Boys. Voor Go-Ahead Kampen een uitgelezen kans om de achterstand kleiner te maken. Trainer Herman Oosterhaar koos net als vorige week voor een 4-2-3-1 formatie en vooral de ijzersterke Leroy Knol liet zich vanavond gelden door prima tussen de linies te fungeren als valse nummer tien.

In de beginfase van de 1e helft was er maar één ploeg die dicteerde en dat was Go-Ahead Kampen. Met prima veldspel werd KHC onder druk gezet. Dit resulteerde al in de 7e minuut in een vroege voorsprong voor de rood-gelen. Samir Merraki onderschepte de bal, gaf een prima pass op Nick Bakker, en vanaf de rechterflank gaf Nick vervolgens een voorzet op maat richting topscorer Madih Doufikar. Die tikte simpel binnen, 0-1. Het was alweer zijn 9e seizoenstreffer. Na 13 minuten waren de rood-gelen heel dicht bij een grotere voorsprong. Merraki dribbelde door het centrum en schoot vanaf circa 20 meter op geniale wijze tegen de bovenkant van de lat. Iedereen die Go-Ahead Kampen een warm hart toedraagt, dacht aan een gemakkelijke avond. Niets was echter minder waar, want KHC probeerde de gasten met veel krachtvoetbal onder druk te zetten. Een aantal scrimmages voor de goal van Jasper Fix leverde echter niks op voor de blauw-witten. In de 31e minuut kreeg Go-Ahead wederom een uitstekende kans. Na een corner belandde de bal voor de voeten van Jeroen van den Bosch. Hij schoot vervolgens in kansrijke positie hard over het doel van doelman Kevin Dijkstra. KHC kreeg in de fase voor rust nog een aantal corners, maar men had een aantal keren het vizier niet op scherp. Na 40 minuten kreeg Jurrian Zandbergen zijn 1e mogelijkheid. Een goede voorzet van Madih en de spits schoot net over. 2 minuten hierna kwam Go-Ahead met de schrik vrij, toen de van Edon overgekomen Jeffrey de Nooijer, na een harde vrije trap, de lat raakte. Ruststand 0-1.

In de rust was de grote vraag of KHC in de 2e helft nog terug kon komen. De van Go-Ahead overgekomen Kevin Isidora was in de 51e minuut zeer dicht bij de gelijkmaker. Hij dacht niet na en probeerde het van grote afstand. Helaas voor hem en KHC ging de bal via de kruising uit de goal en zo bleef het 0-1. KHC wilde hierna wel, maar telkens was de eindpass niet zuiver. Na 62 minuten een levensgrote kans voor Jurrian. Hij schoot na een panklare voorzet van Madih vanaf circa 4 meter tegen de lat. Jasper moest nog een aantal malen optreden en de in vorm verkerende doelman deed dit prima. Het niveau van de wedstrijd daalde naar een bedenkelijk niveau. Arjan Wiegers kwam in het veld voor Jurrian. De snelle buitenspeler stond nog geen minuut binnen de lijnen, toen hij na een voorzet van Madih, de bal achter Dijkstra wist te werken. De assistent grensrechter vlagde echter resoluut voor buitenspel, en zo ging het feest niet door. KHC ging alles of niets spelen en trainer Herman Oosterhaar bracht Danny Pruim en Ronald Arends. De Nooijer was 12 minuten voor tijd dicht bij de gelijkmaker, maar hij kopte naast. In de 80e min wederom een mogelijkheid voor KHC. Ditmaal schoot Maurice Hofstra voorlangs. 5 minuten voor het einde was de thuisploeg wederom dicht bij de gelijkmaker.

Een vrije trap werd door Jasper op prima wijze gepareerd. De wedstrijd leek af te steven op een nipte 0-1 overwinning voor de rood-gelen, maar in de absolute slotfase ging het alsnog mis. Arbiter ter Brake kende namelijk een strafschop toe aan KHC. Spits Jeffrey de Nooijer ging achter de bal staan. Jasper Fix had vorige week in blessuretijd nog een penalty van Henk Baum (Nunspeet) gestopt en dus hoopte de in grote getale aanwezige aanhang van Go-Ahead Kampen op hetzelfde scenario. Ook ditmaal ging Jasper de goede hoek in en stopte de strafschop. In de rebound was Maurice Hofstra snel bij de bal en hij schoot wel de 1-1 binnen. Grote vreugde bij KHC. Het was een bevrijdende treffer voor de blauw-witten. Na de late gelijkmaker ging Go-Ahead nog op zoek naar de 1-2. In de 89e minuut was Merraki dichtbij, maar hij schoot, uit een vrije trap, voorlangs. Arbiter ter Brake keek op zijn klokje en het leek af te steven op een (terechte) remise. De ingevallen Ronald Arends dacht hier echter anders over. De makkelijk scorende spits, die het dit jaar wat rustiger aan doet, wist iedereen die KHC een warm hart toedraagt in extase te brengen door in de 94e minuut de 2-1 binnen te schieten. De meer dan uitstekend keepende Jasper was in deze situatie erg ongelukkig. Hij liet een lange bal onnodig los en goaltjesdief Arends wist hiervan te profiteren. Zo eindige deze stadsderby in een 2-1 overwinning voor KHC !!

Door deze overwinning is de laatste plaats overgedragen aan Dos Kampen. Voor Go-Ahead is het zaak om deze nederlaag goed te analyseren en er lering uit trekken.

AUDIO –  Korte ( Go ahead Kampen ): “We hadden de tweede helft naar ons toe moeten trekken