Wedstrijdverslag Kampen 1 – s Heerenbroek 1

-

voetbal1

Door: Jasper Plender

De wedstrijd tussen VV Kampen en ’s Heerenbroek is er een waar we heel veel woorden aan zouden kunnen spenderen. Sterker nog, je zou er zowat een boekwerk over kunnen schrijven.

Het kende alles wat de hedendaagse roman tot een groot succes maakt. Grote hoogtepunten, diepe dalen, hoofdrolspelers, spanning, sensatie en vooral een hoop drama. Dat alles was minder erg geweest als het verhaal een happy ending had gehad. Dat was echter geenszins het geval. Kampen begint zwak, herstelt zich knap en geeft vervolgens alles nog weg. Dat is het in een notendop.

Kampen begon in dezelfde opstelling als vorige week aan de wedstrijd. Dat was qua veldspel een succes gebleken. In die wedstrijd werd vanaf de 1e minuut gedomineerd. Van die dominantie in de beginfase was dit keer geen sprake. Al na vijf minuten werd er een goal weggegeven aan de tegenstander. Kerwin van Klinken veroverde op eigen helft met een goede sliding de bal maar draaide vervolgens de verkeerde kant uit. Hierdoor kon ’s Heerenbroek de bal overnemen en vanaf links voor geven. De rechtsbuiten maakte dankbaar gebruik van de ruimte die er bij de 2e paal was en tikte simpel binnen.

De wedstrijd begon dus in mineur, vooral omdat de goal zo simpel tot stand kwam en eigenlijk onnodig was. Het was dus weer achter de feiten aanlopen. Dat werd extra lastig doordat de scheidsrechter van dienst nogal strikt floot waardoor zowel Wesley van Winsum als Nahit Erbilici al vroeg op hun tellen moesten passen. Na goed een kwartier spelen kwam daar nog een gele kaart voor Kerwin van Klinken bij. Omdat ’s Heerenbroek zijn overwicht niet in scoren uit kon drukken en de scheidsrechter bij een nieuwe overtreding van Erbilici de kaarten op zak hield was de schade na 20 minuten niet erger dan dat: één tegendoelpunt en drie gele kaarten.

Een van de kwaliteiten van Kampen dit seizoen is dat men zich op kan richten in een wedstrijd. Er is dus wel degelijk een vechtersmentaliteit en dat werd ook nu getoond. Na 21 minuten kwam Kampen op gelijke hoogte. Een indraaiende corner van Bryan Fröger werd bij de 2e paal binnengeschoten door Ricardo Maurer. De ploeg leefde duidelijk op na deze treffer en zette door. Dat had al snel het gewenste resultaat. Kevin Veger draaide weg bij zijn tegenstander en haalde vanaf de rand van de zestien uit. De keeper wist het schot wel te keren maar de rebound belandde recht in de loop van Selim ben Mansour. Deze wist daar dankbaar gebruik van te maken en zo kwam Kampen op voorsprong.

’s Heerenbroek was ondanks na de twee snelle treffers even de mindere van Kampen. De ploeg kwam er desondanks af en toe gevaarlijk uit. Een van die uitbraken leidde na goed een half uur spelen bijna tot de gelijkmaker maar keeper Bas van der Vegt bracht redding. Verscheidene andere speldenprikken leverden niets op. Omdat Kampen een aantal mogelijkheden onbenut liet leken beide ploegen met een 2-1 stand de thee te gaan halen. Op slag van rust besliste Wesley van Winsum echter anders. Hij zette een knappe rush op, passeerde twee verdedigers en schoot laag en hard in. De keeper kon wederom niets anders dan de bal ternauwernood wegtikken en ook dit keer was de rebound voor Kampen. Kevin Veger was uiteindelijk de doelpuntenmaker.

De 3-1 ruststand was natuurlijk geweldig na het moeizame begin. Meteen na rust leek Kampen de genadeklap uit te delen toen Selim ben Mansour een goede voorzet van Kevin Veger op mooie wijze tot doelpunt promoveerde. Helemaal toen er na een uur spelen nog steeds dezelfde stand op het bord stond leken de drie punten binnen. Vanaf dat moment ging echter alles mis.

Het begon bij een wederom totaal onnodig tegendoelpunt. Mohammed Abdallah liet een inworp onder zijn voet doorschieten waarna de spits van ’s Heerenbroek zo door kon lopen en scoren. Als een donderslag bij heldere hemel rook de ploeg ineens weer kansen. Zo zie je maar weer hoe snel een wedstrijd om kan slaan. Een moment van concentratieverlies kan soms grote gevolgen hebben. Kampen kon de plotselinge omschakeling van ’s Heerenbroek niet goed opvangen en liet zich overbluffen. De rust was weg uit het voetbal. Vier minuten na de 4-2 stond het al 4-3.

De problemen voor Kampen werden nog groter doordat vlak na de 4-3 Kerwin van Klinken uit het veld werd gestuurd. Wesley van Winsum lag geblesseerd op de grond maar ’s Heerenbroek speelde verder. De spelers uitten hun frustratie naar de scheidsrechter die het spel verder liet gaan. Uiteindelijk beging Kerwin een overtreding welke door de scheidsrechter als ernstig genoeg werd beschouwd voor een directe rode kaart. Het leek discutabel, maar langs de kant oordelen over een besluit van de scheidsrechter is altijd erg makkelijk. Feit is dat als je weet dat je met een strikte scheidsrechter te maken hebt, je deze geen munitie moet geven. Zo simpel is het. Als zoiets gebeurt terwijl je tegenstander vol jacht aan het maken is op de gelijkmaker dan weet je dat het in ieder geval nog erg moeilijk gaat worden de voorsprong vast te houden.

Uiteindelijk lukte dit dan ook niet lang. Een kwartier voor tijd was de comeback voltooid en de gelijkmaker een feit: 4-4. Het was voor alle supporters ook even schakelen. Van genieten van het spel en een zeker lijkende overwinning naar hopen dat een punt nog over de streep kan worden getrokken. Ook daarin deed Kampen zichzelf echter uiteindelijk te kort. Een overtreding van Selim ben Mansour zo’n 10 minuten voor tijd leverde hem zijn tweede gele kaart op en dus stond Kampen nog slechts met 9 man. Het was op dat moment logischerwijs enkel nog ’s Heerenbroek dat voetbalde. Uiteindelijk maakten zij de misère compleet door vlak voor tijd de 4-5 te scoren.

Met lege handen blijven staan hoort bij voetbal. Verliezen is verweven in de sport. Je kan verliezen van een tegenstander, maar je kan ook verliezen van jezelf. Dat laatste gebeurde zaterdag. Er zal na afloop vast het een en ander gezegd zijn over de scheidsrechter aangezien die natuurlijk een invloed had op het verloop van de wedstrijd. Als je echter een 4-1 voorsprong in eigen huis op deze manier weggeeft, dan is er maar één die je de schuld kan geven: jezelf. Maar zoals met alles in het leven: je leert ervan en gaat verder. De competitie staat niet stil, volgende week wacht weer een nieuwe tegenstander. Ook dan zullen we weer vol voor de drie punten gaan. Niets wat een nare nasmaak beter wegspoelt dan een klinkende overwinning. Die zal dan wel moeten worden behaald zonder van Klinken overigens.