Een steen met een apart verhaal

563

steentje1

Hanjo IJkhout (Beheerder van de kinderboerderij Cantecleer) ontdekte op een mooie dag tijdens een wandeling in de omgeving van de Broederpoort een (zoals hij het zelf noemt) ‘apart steentje.’

Geïntrigeerd door dit steentje (met ingebeitelde tekst) fotografeerde hij deze, een plaatste de foto op Facebook met de vraag “Wie kan me vertellen wat dit betekend?” Een kolfje naar de hand van monumentenkenner Ernst Hupkes en coordinator van cultuurZIEN Carin Koopman.

Ernst Hupkes: “Heppe was stadsarts in Kampen. Na zijn overlijden in 1803 werd hij begraven op het Cellebroederbolwerk. Door het omvormen van de bolwerken in het plantsoen, waarbij de stadsmuur grotendeels werd afgebroken en het plantsoen werd aangelegd is de exacte locatie van zijn graf niet meer bekend, maar het steentje dat zijn graf markeerde is bewaard gebleven.”

Volgens Carin Koopman is het verhaal nog veel leuker: “Dr. Heppe ageerde tegen het begraven in kerken, wat in zijn tijd nog de gewoonte was. Volgens hem was dat onhygienisch en gevaarlijk. Dr. Heppe was de eerste Kampenaar die zich buiten de muren van de stad liet begraven. Om een voorbeeld te stellen. Volgens de Kampenaren was dr. Heppe een beetje in de war. Veel aandacht was er voor zijn actie niet. Pas veel later is er een steentje geplaatst op ongeveer de locatie waar dr. Heppe begraven was. Dat steentje kreeg, als verlaat eerbewijs, nummer 1.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP