World Press Photo Kampen trekt bezoekersrecord

217
Team WPPK
Met het oprollen van de reclamebanners die overal in de stad hingen, sluit de organiserende stichting WPPK de expositie van 2014, die vier weken heeft geduurd. (Foto Stefan Lanjouw)

World Press Photo Kampen heeft ruim 5.600 bezoekers getrokken. Dit is tien procent meer dan vorig jaar, de eerste editie van de tentoonstelling in de Kampen. Winst zat er dit jaar vooral in het scholenbezoek: maar liefst 709 leerlingen en studenten kwamen de foto’s bekijken, een verdubbeling.

De organiserende stichting World Press Photo Kampen (WPPK) is tevreden met dit resultaat. “De educatieve kant van de tentoonstelling is voor ons erg belangrijk”, aldus voorzitter Stefan Lanjouw. Wat verder opvalt, is dat ongeveer de helft van de bezoekers met een Museumkaart kwam. Vorig jaar kon dit niet. Dit jaar wel, omdat de foto-expositie was gehuisvest in het Ikonenmuseum, waar de Museumkaart geldig is.

Een vrachtwagen van het World Press-hoofdkantoor in Amsterdam haalt maandagmiddag de 150 foto’s en panelen weer op. Kampen is de laatste expositie van 2014 in Nederland. De komende weken zijn de winnende beelden nog te zien in Duitsland. Vanaf half april start de nieuwe editie van de reizende tentoonstelling: 2014. In de thuishaven Amsterdam.

Indrukwekkend

De woorden ‘indrukwekkend’ en ‘inspirerend’ zijn het meest opgetekend in het gastenboek. Verder viel op dat de bezoekers de beelden dit jaar minder hard vonden dan vorig jaar. Op een stembriefje mochten ze zelf hun publieksfavoriet noteren. Dit werd met voorsprong de foto van Taslima Akhter, die de derde prijs had in de categorie ‘Hard nieuws enkel beeld’. Dit is opvallend, want dit is niet Dé World Press Photo van winnaar John Stanmeyer. Jeugdige bezoekers stemden vaak op een natuurfoto: de poema-serie van Steve Winter was hun favoriet.

Ook opvallend was dit keer dat drie fotoclubs (uit Heerenveen, Appelscha en Dedemsvaart/Nieuwleusen) World Press opnamen in een ‘fotodag Kampen’: rondwandelen in en rond de stad, fotograferen, horeca- en expositiebezoek. De Rabobank koos de tentoonstelling en de foto-presentatie van Afrikafotograaf Adri de Visser voor een bedrijfsarrangement. “Ook een nieuwe uitdaging voor ons”, vertelt Lanjouw. “Maar dankzij ons draaiboek van logistiek tot en met de catering is dit een geweldig succes geworden.”

Wijde regio

De bezoekers kwamen uit de wijde regio naar het Ikonenmuseum. Verder werden er bezoekers opgetekend uit provincies als Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Groningen, Friesland en Drenthe. Zo’n tachtig vrijwilligers van WPPK en het Ikonenmuseum hielden de expositie vier weken lang draaiend. Dat World Press volgend jaar weer naar Kampen komt, staat vast. Vorig jaar was de Buitenkerk gastheer, dit jaar het Ikonenmuseum. Wat wordt het volgend jaar? Lanjouw: “We vieren eerst feest met elkaar, dan gaan we evalueren en dan zien we weer voor volgende keer.”

Lanjouw heeft samen met de Kamper boekhandelaar William Hartman aan de wieg gestaan van dit evenement. Zij besloten vorig jaar de expositie naar Kampen te halen omdat het noorden van het land ervan verstoken was sinds kunstencentrum De Muzerie in Zwolle er in 2010 mee stopte. Hun idee groeide uit tot een stichting waarin acht medewerkers uit liefde voor fotografie, cultuur en de stad Kampen het evenement op poten zette.

03_Taslima Akhter
De bezoekers van World Press Photo Kampen kozen de foto van Taslima Akhter tot hun publieksfavoriet. Dit is een iconisch beeld van twee omstrengelde slachtoffers van de ingestorte textielfabrieken Rana Plaza in Bangladesh. (Foto Taslima Akhter)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP