Herdenken, gedenken en vieren van 70 jaar vrijheid met De Broederband

243

Broederband

Op de bevrijdingsdag van Kampen en onder toeziend oog van de burgemeester en enkele oorlogsveteranen, hield De Broederband vrijdagavond haar Bevrijdingsconcert in een goed gevulde en sfeervol ingerichte Burgwalkerk. Vanwege de ruime aandacht in de media voor dit speciale herdenkingsconcert waren de verwachtingen hoog. Het orkest, o.l.v. Peter Tol, maakte deze ook meer dan waar!

Voor de pauze werd het publiek meegenomen in de barre oorlogsjaren, ondersteund door beelden van de oorlog in Kampen, verzameld en in een presentatie gemaakt door Lourens Hooisma. In een donkere kerk, met de start van zoeklichten, raasden de bommenwerpers, uitgevoerd door de trombones, over en via het indrukwekkende D-Day van Alex Poelman was de beleving compleet.

Om in de sfeer van het herdenken te blijven opende voorzitter Rico Doorn het concert vervolgens met een speciaal gedicht, 2 minuten stilte. Via de snelle mars Sons of the Brave, het statige Rule Britania en de mars Washington Post ging het concert naar een volgend hoogtepunt, het gevoelige thema van de film Schindler’s List. Celliste Loïs van Driel tekende voor de solo, begeleid door het orkest en bracht het publiek in grote ontroering.

Popkoor Vox Five droeg bij aan de beleving van het thema van de film Saving Privat Ryan, Hymn to the Fallen. Vooral de lijst met namen van Kamper slachtoffers die tijdens dit stuk werd geprojecteerd zorgde voor veel emotie. Het oorlogsdeel werd afgesloten met Nightfall in Camp van D.A. Pope, met het eresignaal uitgevoerd door trompettist Manfred Haveman, begeleid door het orkest en een speciale rol voor het oudste spelend lid, Pé van der Meulen. Laatstgenoemde streek op gepaste wijze de driekleur van Nederland. In een roes ging het publiek de pauze in.

Na de pauze was het feest! Alles werd uit de kast getrokken om een eerbetoon aan de bevrijders en de ontlading van de bevrijding te brengen. A Tribute to the Liberators van Henk van Lijnschoten deed dat op een statige manier. Hierna was een ander feestelijk moment ingepland, waarbij een vijftal leden werd gehuldigd: 12,5 jaar lidmaatschap voor Martha Hamersma, Alois Kraus en Richard Gerritsen. 40 jaar lid waren Hetty Nijboer en Gerrit Jan (Gait-Jan) de Groot, alias ‘de Melkboer’.

Met Vox Five werd het Glory, Glory Haleluia (Battle Hymn of the Republic) ingezet. Amerikaanse swing van Glenn Miller mocht natuurlijk niet ontbreken, evenals de Boogie Woogie Bugle Boy van de Andrew Sisters, met de trompetten in de hoofdrol. Louis Armstrong bracht de dixielandmuziek via het stuk Satchmo! Lucy van der Weg vertolkte op professionele wijze enkele nummers van Vera Lynn en het concert werd zeer indrukwekkend samen met het aanwezige publiek beëindigd met het hoopvolle Land of Hope and Glory.

De Broederband kan met trots terugkijken op een avond herdenken, gedenken en vieren van 70 jaar bevrijding!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP