Cartograaf en grafisch vormgever is in Lelystad geridderd
Kampenaar en cartograaf van het eerste uur Jan Schilder is donderdag 16 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Koelewijn decoreerde hem in museum Nieuw Land te Lelystad bij de opening van de expositie ‘GEOrdende ruimte in beeld’. In de destijds nieuwe provincie Flevoland ontwikkelde Jan Schilder een eigentijdse vorm van cartografie die nationaal en internationaal erkend en bekend is. Samen met de genodigden genoot onze cartograaf van een prachtige middag.
Hoewel de lintjesregen pas aanstaande vrijdag losbarst, heeft de eerste Kampenaar vorige week donderdag zijn lintje al opgespeld gekregen. Welke gelegenheid was er immers toepasselijker, om de baanbrekende cartograaf Jan Schilder te huldigen, dan de opening van de expositie in Lelystad, die de ondertitel draagt 50 jaar Flevokartografie. In vakkringen werd die naam gegeven aan de (carto)grafische stroming die Jan Schilder ontwikkelde. In het museum op het nieuwe land werd hij toegesproken door de directeur van Erfgoedcentrum Nieuw Land en dr. Willy van der Most had een prachtige speech. Tevens roemden professor Ferjan Ormeling, de commissaris der Koning van Flevoland en de burgemeester van Kampen de man die vernieuwend en grensverleggend werk heeft verricht op het gebied van de cartografie.
Jan Schilder (1950) is geboren en getogen in Kampen. In zijn jeugd groeide zijn belangstelling voor de vorm en de diverse bouwstijlen van het historische centrum van de oude Hanzestad Kampen. Deze belangstelling voor vorm werd versterkt door het landschap van de rivierdelta – bewogen, gevormd en gekleurd onder de eeuwenlange regie van de IJssel. Hij volgde opleidingen tot reclametekenaar, topografisch tekenaar en cartograaf. In 1967 trad hij als cartograaf in dienst bij de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). In 1987 werd hij hoofd Bureau Cartografie en Grafisch Ontwerp bij de provincie Flevoland. In die betrekkingen kreeg hij de mogelijkheid om een eigentijdse vorm van cartografie te ontwikkelen. Een unieke mix van topografische, cartografische en grafische beelden, waarbij de indrukken uit zijn jeugd en de vormen en kleuren uit het landschap van Flevoland tot bron dienden. In de loop der jaren raakte dit bekend als ’polderkartografie’ en ‘Flevokartografie’.
Naast cartograaf is Jan Schilder een grafisch vormgever in de breedste zin des woords. Tevens treedt hij graag als leermeester op voor studenten of stelt zijn gaven beschikbaar voor verenigingen en stichtingen. Zijn grafische kunstwerken zijn zeer divers van aard en zijn soms alledaagse dingen als wegwijzers en pictogrammen. Over de hele wereld is zijn werk tentoongesteld en ook in veel publieke gebouwen komt men het tegen. Behalve de Kartografieprijs in 1989, 1997 en 2000 ontving hij vorig jaar de Zilveren Legpenning van de gemeente Kampen. Daarover berichtte KampenOnline destijds en interviewde ze de veelzijdig cartograaf (zie onderaan). Gezien zijn grote staat van dienst heeft Jan Schilder terecht de spits af mogen bijten van de lintjesregen en heeft hij het ten volle verdiend benoemd te worden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Verwijzingen naar meer informatie staan onder de foto waarop de Kamper burgemeester Koelewijn in Lelystad de orde op de revers van zijn stadsgenoot Jan Schilder speldt.
Dit artikel kwam mede tot stand met dank aan gastreporter Cor Adema.
• Expositie ‘GEOrdende ruimte in beeld, 50 jaar Flevokartografie’
• Korte uitleg van het begrip ’Flevokartografie’ door Jan Schilder
• Zilveren legpenning voor de heer Jan Schilder (12 april 2014)
• Onthulling kunstwerk Jan Schilder van IJsselfront Kampen (video)