Kampen is rijk aan archeologie en opgravingen in de stad trekken vaak veel belangstelling. Meestal wordt vergeten dat het overige gebied van de gemeente ook een boeiend verleden kent. Onlangs verscheen het boek ‘Middeleeuws Kampen’ door Alexander Jager, gemeentearcheoloog van Kampen. In dit boek beschrijft de auteur de oudste geschiedenis van de gemeente Kampen aan de hand van archeologisch onderzoek. Een eerste exemplaar van het boek wordt op donderdag 9 juli uitgereikt aan burgemeester Bort Koelewijn.
Na een aantal deelpublicaties over dit onderwerp groeide de behoefte om een overzicht samen te stellen van al het tot nu toe verrichtte archeologisch onderzoek in de gemeente. Een dergelijk overzicht was tot dusver niet voorhanden.
Archeologie is als onderzoek weliswaar gericht op de ondergrondse resten uit het verleden, maar om diverse aspecten te verduidelijken is ook gebruik gemaakt van historische bronnen en architectonische/ bouwhistorische gegevens. De ontleende achtergrondinformatie heeft wel steeds een duidelijk verband met het archeologisch onderzoek of de geschiedenis van Kampen.
Om het evenwicht te bewaren is het boek thematisch geordend aan de hand van landschapshistorie, de stadsmuur, middeleeuwse huizen, religieuze gebouwen enz.. Aanvankelijk was het bedoeling het onderzoek te beperken tot de Middeleeuwen. Een aantal onderwerpen liet zich echter niet dermate strak afbakenen, daarom is er ook aandacht besteed aan postmiddeleeuwse thema’s waaruit substantiële gegevens over de historische ontwikkeling van Kampen verkregen zijn, zoals met name het onderzoek aan de terpen.
Ondanks de opname van enkele jongere thema’s is het zwaartepunt van het boek blijven liggen op de Middeleeuwen, wat bepalend is geweest voor de titel.
Al met al heeft het 10 jaar geduurd voordat het boek voltooid was. Om nog enkele resultaten van onderzoeken aan de IJsselkogge en ter plaatse van Margaretha op te nemen, was het boek uiteindelijk klaar in 2014.