Kerstverlichting in de uitverkoop

366

Column door: Renée Bouwman

Vlak nadat de Sint is vertrokken, wordt Kampen enthousiast versiert met kerstlichtjes. Verlichte kerstkransen, bomen omringt met kleine lampjes, lichtgordijnen, bont uitgedoste kersttuinen, je kunt het allemaal in Kampen vinden. In de Kievitstraat wordt een tuin ieder jaar helemaal vol gezet met lichtgevende kerstmannen, rendieren en sneeuwpoppen. In de Tholenstraat verandert ‘Taart in de Kelder’ ieder jaar de etalage in een winters landschap. Wie langs de Wortmanflat rijdt, ziet druk verlichte vakjes; licht creaties van bewoners. En als je de Kerstman nog wilt groeten, moet je in de Visseringstraat zijn. Daar is hij al een tijdje druk met het beklimmen van het dak. En wat dacht je van de binnenstad, zeker met Kerst In Oud Kampen!
We versieren ons suf als het gaat om Kerst. En dan vooral met lampjes. De lichtgordijnen en lichtnetten gaan bij de lokale bouwmarkt als warme broodjes over de toonbank. Het is alsof de kerstlichtjes in de uitverkoop staan. Kerst is nergens zonder gezellige lichtjes. En wat ziet Kampen er mooi uit, wanneer het zo versiert is.

Maar zo fietsend, lopend en autorijdend door versiert en verlicht Kampen vraag ik mij af: wat doet al dit licht met ons? En dan bedoel ik niet de gezelligheid die het geeft, of de ergernis. Want ja, wie heeft er nou niet zo’n buur in de straat die iets te enthousiast de knipperende lampjes 24 uur per dag aan heeft staan. Of niet één lampensliert rond de boom heeft gespannen, maar ook alle bakstenen van het huis een eigen lampje heeft gegeven (gewoon omdat het kan). Maar wat doet al dat licht met de nacht, de nacht die zo donker hoort te zijn. Wat doet het met ons en onze omgeving? Want kijk jij wel eens naar de sterren boven Kampen? Door lichthinder zien we maar een fractie van de sterren die we zouden kunnen zien.

Een paar tikken op internet en ik vind de volgende informatie: lichthinder is de overlast die mensen, dieren en planten ervaren wanneer het ’s nachts niet echt donker is. Oorzaken: glastuinbouw (oei IJsselmuiden), openbare verlichting (ja, die hebben we overal), sportveld verlichting (hoeveel verenigingen met sportveld heeft Kampen?), terrein verlichting, skybeamers (die van de Buitenwacht kunnen we i.i.g. uitsluiten), reclame verlichting en, daar heb je het, sierverlichting. De sfeervolle kerstverlichting kunnen we natuurlijk aan deze categorie toewijzen.

Wanneer licht eigenlijk donker moet zijn, verstoort dit de natuurlijke gang van zaken. De gang van Jan en alleman. Zonder duisternis is er geen rust. Dag en nacht ritme wordt geregeld door licht en duisternis. Dit ritme is essentieel voor onze gezondheid. Wanneer duisternis kunstmatig verlicht wordt, raakt het dag en nacht ritme ontregeld. Dit kan bij ons mensen psychische en fysieke problemen zorgen. Dus als de met licht vergulde gevel ’s nachts aan blijft staan, heb jij daar last van. Sterker nog: er lijkt zelfs een verband te bestaan tussen licht en de vorming van kanker. Bij dieren zorgt verstoring van het dag en nacht ritme voor gedragsveranderingen. Zij zijn, nog meer dan wij, ingesteld op licht en donker en daar dus afhankelijk van. Bij planten zorgt dag en nacht ritme verstoring voor groeiafwijkingen en groeistop. Dus die met-licht-vergulde-gevel of die mooi versierde buxus in de voortuin brengt heel wat teweeg (PS nu weet je ook hoe je buxus na een goed versierde kerst aan die raar vergroeide tak komt).

De gezelligheid (en soms ergernis) is met een verlichte kerst gigantisch. Maar ’s nachts, wanneer wij onze rust opzoeken, kunnen we dat het beste doen in het duister. Onder het mom ‘#durftevragen’: buurvrouw, mag dat knipperende kerstlichtje uit?

Renée Bouwman.

lichtvervuiling

Lichtvervuiling in de Noordoostpolder. De gele en rode vlekken geven de grote van lichtvervuiling weer over dit gedeelte van Nederland.

Bron afbeelding: Wikipedia.nl. Lichtvervuiling Noordoost-polder. Eigen bewerking voor Nederland: Ed Stevenhagen Zoetermeer. Geprojecteerd over een topografische ondergrond van Nederland.
Gebruikte data ondermeer: http://visibleearth.nasa.gov/view_rec.php?vev1id=5826 Credit Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC.

Bron info gebruikt in tekst: platform lichthinder, platformlichthinder.nl.

Comments are closed.