Geld uitlenen – De notaris aan het woord

179

Bijdrage van notariskantoor IJsseloevers

Het komt regelmatig voor dat de ouders hun kinderen financieel willen helpen. Dit kan bijvoorbeeld in verband met de koop van een woning. Het kind leent dan geld van zijn ouders om een deel van de koopsom van de woning te betalen. Dit kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn. Als de ouders en het kind overeenkomen dat een rente moet worden betaald, dan is die rente voor het kind aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, terwijl de rente bij de ouders niet belastbaar is. Misschien ontvangen de ouders ook meer rente van hun kind dan zij van de bank zouden ontvangen. Eventueel kunnen de ouders de rente, geheel of gedeeltelijk, nog weer terugschenken aan het kind. Het kind moet echter wel eerst de rente aan de ouders betalen. Op een later tijdstip kunnen de ouders het bedrag dan terugschenken. Als de ouders de rente niet aan hen laten betalen, maar de rente kwijtschelden, dan is de rente voor het kind niet aftrekbaar voor diens inkomstenbelasting. Bij de terugschenking moet men wel opletten dat het bedrag niet meer is dan het voor schenkingsrecht vrijgestelde bedrag (in 2016: € 5.304,00).

In de verhouding tussen ouders en kinderen heeft men nog al eens de neiging om niets op papier te zetten, maar alles mondeling af te spreken. Dit is ook begrijpelijk, omdat men elkaar vertrouwt. Maar het is niet echt verstandig. Het kind aan wie het geld geleend is, kan bijvoorbeeld overlijden. Er kan ruzie ontstaan met het kind. Er kan een echtscheiding plaatsvinden bij het kind. In al dit soort situaties kan het belangrijk zijn dat een ouder kan bewijzen dat het kind geld heeft geleend en wat de afspraken zijn over de betaling van de rente en over het opeisen van de geldlening. Ook tegenover de fiscus is het beter indien men met een schriftelijk stuk de geldlening kan bewijzen.

Enige tijd geleden moest een rechter zich ook uitspreken over een geldlening tussen een moeder en dochter. Een moeder had op een gegeven moment 12.000 euro opgenomen van haar spaarrekening. Moeder stelde dat zij dit bedrag aan haar dochter had geleend. De dochter stelde echter dat het bedrag niet aan haar verstrekt was. Uit bankafschriften van moeders privérekening (maar op naam van moeder en dochter gesteld) bleek dat in het verleden de dochter diverse betalingen had gedaan aan moeder met vermelding “terugstorting geleend”. Tegenover die terugstortingen stonden ook kasopnames van moeders rekening met een pasje dat moeder aan de dochter gaf als de dochter geld wilde opnemen van de gezamenlijke bankrekening. Dat pasje was een pasje op naam van de dochter, maar moeder hield dat steeds onder zich en gaf het alleen aan de dochter als ze een opname wilde doen. Hieruit bleek dus dat de dochter wel vaker geld van moeder leende.

Nu de dochter echter ontkende dat zij de 12.000 euro van moeder had ontvangen, oordeelde de rechter dat moeder moest bewijzen dat zij het geld aan de dochter ter leen had verstrekt. De rechter constateerde dat er geen schriftelijk stuk was waaruit het bewijs van de geldlening bleek. Moeder kreeg nu de opdracht door middel van getuigen het bewijs te leveren. Geen eenvoudige opgave.

Conclusie: Een schriftelijke overeenkomst van geldlening kan veel ellende voorkomen, want het levert het bewijs van de geldlening en van de afspraken die zijn gemaakt over de rentebetaling, de aflossing en de opeisbaarheid.

Hebt u nog vragen of is er bij u behoefte aan een informatief gesprek. Klik dan op de banner: www.ijsseloevers.nl
logo IJsseloevers

Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn Erfrecht, AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel ons voor meer informatie.
AVONDOPENSTELLING OP AFSPRAAK.