lezing “Het Wilhelmus, ons uniek volkslied”

200

willem-van-oranje.jpg_500x500

Zo’n 450 jaar geleden werd de basis gelegd voor een vrij en onafhanke­lijk Nederland. Door allerlei verwikkelingen was de politieke, sociale en godsdienstige situatie dusdanig geëscaleerd, dat men o.l.v. Willem van Oranje in opstand kwam. Aanvankelijk leek die opstand een succes, maar al gauw keerde het tij en begon­ een vreemde Spaanse bezettingsmacht o.l.v. de hertog van Alva de Nederlanden te terroriseren.

Willem van Oranje trok zich berooid terug op het ouderlijk slot de Dillenburg aan de Lahn. Zo rond het jaar 1570 schreef een vertrouweling van Oranje het Wilhelmus, een geuzenlied van 15 coupletten, dat bedoeld was om het volk van de Nederlanden een hart onder de riem te steken. Het verdedigt Oranje tegen beschuldigingen, geeft troost en hoop op de toekomst en prijst Oranjes kwaliteiten als mens en leider van de opstand.

Veel Nederlanders lijken tegenwoordig wat vervreemd van ons volkslied, mede doordat ze weinig kennis hebben van de geschiedenis. Als neerlandicus besteedt Cees Visser ruim aandacht aan de inhoud en de opbouw van de tekst. Daaruit zal blijken dat deze historische tekst nog alles in zich heeft om als volkslied in de 21ste eeuw te functioneren. Daarnaast is er aandacht voor de geschiedenis van de eerste helft van de 16de eeuw en de spannende periode tijdens het ontstaan van Het Wilhelmus.

Akki Visser verzorgt bij het geheel een kleurrijke Power Point presentatie. Deze lezing hoopt bij te dragen tot het inzicht dat het Wilhelmus een uniek volkslied is, dat de Nederlanders zouden moeten koesteren. Het draagt immers waarden uit die de Nederlandse samenleving verheffen. Het is verrassend hoe in de opbouw van de coupletten de dichter een boodschap doorgeeft die de tijd overstijgt en vandaag, in 2016, nog steeds zeer actueel is. Akki en Cees zullen op enkele tafels een deel van hun verzameling van bijzondere Wilhelmus-uitgaven tentoonstellen.

Datum: 8 Maart. Locatie: Gebouw ‘Regenboog’, Broederweg 32, Kampen. Aanvang: 20.00 uur. Leden van de historische vereniging hebben gratis toegang. Niet-leden betalen een bijdrage van 2,00 euro