Jaarlijkse traditionele lintjesregen in de gemeente Kampen
Burgemeester Koelewijn reikte dinsdag in het stadhuis zes Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners uit de gemeente Kampen, vanwege hun bijzondere diensten aan de samenleving.
De heer W. Brink (75 jaar), Grafhorst – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al meer dan 50 jaar is de heer Brink actief als vrijwilliger bij het Nederlands Rode Kruis. In 1964 startte hij zijn vrijwilligersloopbaan bij het Rode Kruis afdeling Kampen/IJsselmuiden, daarna bij de afdeling Krabbendijke, Emmeloord en later Gouda en omstreken om vervolgens in 2008 weer terug te keren naar Kampen. Door de jaren heen heeft de heer Brink diverse functies bekleed waaronder diverse bestuursfuncties, coördinator van de vrijwilligers en vertrouwenspersoon. Daarnaast heeft de heer Brink maar liefst meer dan 30 jaar meegevaren op de J. Henry Dunant, vakantieschip waarmee het Rode Kruis vaartochten organiseert voor mensen die bijzondere zorg nodig hebben. Sinds 1990 is de heer Brink als groepsleider betrokken bij de Nijmeegse vierdaagse.
De heer H.J. Dekker (55 jaar), IJsselmuiden – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Dekker is samen met zijn vrouw al meer dan 30 jaar koster van de Hervormde Kerk Zalk. Wekelijks zorgt hij samen met zijn vrouw dat de kerkdiensten op zon- en feestdagen zonder problemen verlopen. Maar ook bij bruiloften en begrafenissen kan er op de aanwezigheid van het echtpaar gerekend worden. De uren die hij zich hiermee verdienstelijk maakt komen bovenop zijn 40-urige dienstbetrekking. Naast dit alles is de heer Dekker zeer actief in het verenigingsleven van Brassband Excelsior. Binnen deze vereniging was hij 25 jaar lang algemeen bestuurslid van de vereniging. Daarnaast is de heer Dekker o.a. verantwoordelijk voor het beheer van de muziekbibliotheek. Sinds 1980 is de heer Dekker namens Brassband Excelsior initiatiefnemer en organisator van de jaarlijkse braderie in Zalk. In het verleden was hij tevens 6 jaar secretaris van de ouderraad van de Oranjeschool in Zalk. Sinds 2013 is hij bestuurslid van het verenigingsgebouw in Zalk.
Mevrouw G.W. Dekker – Van der Stouwe (52 jaar), IJsselmuiden – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Dekker – Van der Stouwe ontvangt net als haar man een Koninklijke Onderscheiding voor haar verdiensten als koster voor de Hervormde Kerk Zalk, wat zij samen al meer dan 30 jaar op zich nemen. Op zon- en feestdagen staan zij samen paraat om de kerkdiensten zonder problemen te laten verlopen. Bij bruiloften en begrafenissen kan er ook altijd een beroep op het stel gedaan worden. Naast het kosterschap ontplooide mevrouw Dekker ook andere activiteiten binnen deze kerkgemeenschap. Zo is zij nauw betrokken bij het jeugdwerk van de Hervormde Kerk. Door de jaren heen was zij leidster bij verschillende jeugdclubs van de kerk en tegenwoordig is zij als leidster betrokken bij de wekelijkse zondagsschool en lid van de jeugdraad. In 2012 heeft mevrouw Dekker een cursus gevolgd voor Psycho Pastorale Toerusting (PTT) en is sindsdien als pastoraal medewerkster actief. Daarnaast is mevrouw Dekker – Van der Stouwe betrokken bij het verenigingsleven van Brassband Excelsior Zalk. Ook hier heeft de jeugd haar speciale aandacht. Jarenlang maakte zij deel uit van het B-orkest van Excelsior en repeteerde waar nodig extra met jeugdleden. Vanaf 1995 tot heden maakt mevrouw Dekker deel uit van het bestuur van het B-orkest. Sinds 2006 is mevrouw Dekker tevens behulpzaam in de organisatie van de jaarlijkse braderie in Zalk.
De heer J. van Dijk (74 jaar), Kampen – Ridder in De Orde van Oranje-Nassau
De heer Jetze van Dijk is een begrip in Kampen en omstreken, maar ook nationaal is hij een bekend Budoleraar. De heer Van Dijk is in 1962 begonnen als assistent Judo leraar. In 1966 opende hij in Kampen zijn eigen sportschool.
Door de jaren heen heeft hij vele jongeren getraind, gecoacht en geïnspireerd. Veel van zijn pupillen hebben Internationale en Nationale titels behaald in Judo en Karate. Zelf behaalde de heer Van Dijk de 6e dan judo, 5e dan karate en 4e dan Jiu Jitsu en werd hij 15 x Oost Nederlands Kampioen en 1 x Nederlands kampioen in 1966. Door zijn oud-leerlingen wordt hij omschreven als een mentor en een vaderfiguur, die veel in hun leven heeft betekend. Hij bracht ze discipline en doorzettingsvermogen, eigenschappen die ze ook in hun latere leven goed konden gebruiken. In de sportschool van de heer Van Dijk werd niet alleen les gegeven in Judo, maar ook in zeer veel andere (vecht)sporten, zoals Karate, Jiu Jitsu, Kickboksen, Kendo en Tae Bo. In een tijd dat deze sporten nog niet zo bekend waren in Nederland. In 1985 kwam er een tweede tak van sport binnen de sportschool: Fitness en Aerobics. Nog dagelijks is de heer Van Dijk te vinden in de sportschool (die inmiddels door zijn dochter is overgenomen) om sporters van advies te voorzien. Ook geeft hij nog wekelijks 55+ trainingen. De heer Van Dijk is in 2010 door de Judo Bond Nederland geroemd voor zijn jarenlange inzet voor de Bond. Hij werd benoemd tot Bondsridder met het gouden ereteken. Aanleiding hiervoor was zijn jarenlange inzet als examinator, zowel voor het District Oost Nederland alsook landelijk en zijn jarenlange lidmaatschap van de Districts Graden Commissie Judo. De heer Van Dijk was ook vele jaren actief als examinator bij de Karate-do Bond Nederland.
De heer J. Kattenberg (63 jaar), IJsselmuiden – Lid in De Orde van Oranje-Nassau
De heer Kattenberg is sinds 1983 actief als vrijwilliger bij het Nederlands Rode Kruis afdeling Kampen/ IJsselmuiden. Hij verleent Eerste Hulp bij evenementen en vervult daarbij een leidinggevende functie. Daarnaast is hij sinds 1997 groepsleider van het Geneeskundig Peloton, tegenwoordig teamleider Noodhulp genaamd. Bij rampen of calamiteiten waarbij het Nederlands Rode Kruis wordt ingezet, stuurt de heer Kattenberg een team aan. De heer Kattenberg is ook actief binnen het zg. SIGMA-team IJsselland (Snel Inzetbare Groepen ter Medische Assistentie). Deze teams, bestaande uit 8 personen, nemen niet direct medisch werk over, maar hebben een ondersteunend karakter. Ze doen voorbereidend werk, assisteren de ambulanceverpleegkundige bij de behandeling, helpen met het transport van gewonden en blijven bij een patiënt als die even op vervoer moet wachten. In de zomer brengt de heer Kattenberg gasten met de Rode Kruis bus naar de vakantiehuizen. Daarnaast is hij sinds 2003 actief binnen het bestuur van het Nederlands Rode Kruis afdeling Kampen/ IJsselmuiden als coördinator met het taakveld Noodhulp.
De heer J. Veraar (65 jaar), Kampen – Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Veraar is actief als vrijwilliger binnen een groot aantal verenigingen en instellingen in Kampen. Zo was hij van 1984 tot 2013 vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond. Gedurende deze periode heeft hij zich verdienstelijk gemaakt als o.a. scheidsrechter en competitieleider sofbal en honkbal bij verschillende districten en was hij lid van de scheidsrechterscommissie van het Rayon Het Oost. Sinds 1988 is hij actief als vrijwilliger bij voetbalvereniging Go Ahead Kampen. Eerst als scheidsrechter tijdens de thuiswedstrijden van de jeugdelftallen en sinds 2005 als steward. Bij uitwedstrijden is hij tevens actief als rapporteur voor de KNVB. In 2002 werd de heer Veraar actief als vrijwilliger bij eetclub “La Plu” te Kampen. Deze eetclub bereidt iedere donderdag van september tot en met mei maaltijden voor ouderen en alleenstaanden. In hetzelfde jaar startte hij als vrijwilliger bij het jaarlijkse tweedaagse openluchttheaterfestival “Kerst in Oud Kampen”. Voor de evenementen “Sail” en de avondvierdaagse zet de heer Veraar zich in als verkeersregelaar. Sinds 2012 is hij betrokken bij de Stichting “Een helpende hand aan Roemenië”. Naast hulp aan Roemenië biedt deze stichting ook hulp aan asielzoekers die een status en huisvesting hebben gekregen.
Klik op de player hierboven om de video te bekijken.
Een bijdrage van Rudi Last
Comments are closed.