Vriendenbundel als verrassingskado voor gedecoreerde amateurhistoricus
Samen zijn ze 160 jaar, nu Kees Schilder, in navolging van zijn vrouw Krijna, op zaterdag 15 april 80 jaar is geworden. Zijn verjaardag werd grote luister bijgezet met de overhandiging van de zilveren legpenning van de stad Kampen. Daarna volgde een zorgvuldig geheim gehouden verrassing, namelijk de bekendmaking van een bundel door vrienden samengesteld onder de naam Het Schilderboeck. Kees Schilder heeft heel veel betekend (en doet dat nog steeds) voor de historische kennis over Kampen.
De Gouden Zaal van het Oude Stadhuis was volgestroomd met belangstellenden en fotografen. Later zou Schilder aangeven hier zeer aangenaam verrast over te zijn geweest. Als eerste stak Bort Koelewijn de loftrompet over het ongelooflijke vele werk dat Schilder verricht aan geschiedschrijving en ontsluiting van archieven. Koelewijn kon zowel in zijn functie als burgemeester spreken als als portefeuillehouder Cultuur en Archeologie.
Kiem Krijna
De vrouw van Kees Schilder legde lang geleden onbedoeld de kiem voor zijn levenswerk. Toen Krijna op een kerkhof in IJsselmuiden haar achternaam Sleurink tegen kwam, vertelde ze haar man dat ze juist in het tijdschrift De Spiegel had gelezen dat je in archieven verbanden met familie kon nakijken. Daarop stond Schilder op een vrijdag in november 1968 voor het eerst in het gemeentelijk archief, toentertijd nog allerminst zo gebruikelijk als tegenwoordig. Uiteindelijk was het resultaat dat Schilder decennialang een vaste bezoeker van het archief werd en nog steeds is. Twee jaar geleden heeft Koelewijn cartograaf Jan Schilder koninklijk onderscheiden in Lelystad (zie onderaan) maar deze naamgenoot blijkt geen familie te zijn. Vanwege de vele verbanden heeft Kees Schilder hem toch opgenomen in zijn familieboek over Schilder waarvan hij nog steeds exemplaren over heeft. In tegenstelling tot het familieboek over Sleurink, dat hij eerder – in 1973 – schreef.
Het Schildersboeck
Onder de titel Het Schilderboeck bij de tachtigste verjaardag van Kees Schilder is een rijk geïllustreerd boek ontstaan van ruim 140 pagina’s. Tientallen prachtige foto’s van Kampen vroeger en nu rijgen de bijdragen aan elkaar. Een dertigtal gelijkgezinden heeft de handen ineengeslagen en een bundel samengesteld ter gelegenheid van de verjaring, en als huldeblijk aan, de onvermoeibare pionier in het verleden die toch liever geen historicus genoemd wilt worden. Sommige auteurs brengen een persoonlijke bespiegeling op leven en werk van Kees, maar er zijn ook meer wetenschappelijk getinte bijdragen, over thema’s die hem boeien, zoals genealogie, heraldiek, numismatiek en archeologie. Het Schildersboeck is voor twintig Euri verkrijgbaar bij het Stedelijk Museum, het Stadsarchief en Boekhandel Bos.
Kamper Almanak
Naast een aantal belangrijke boekpublicaties publiceert Kees Schilder veel in de Kamper Almanak waar de teller voor zijn artikelen de 150 overschrijdt. Al tientallen jaren werkt hij aan de reeks Kamper genealogische en historische bronnen voor de ontsluiting van het Kamper archiefmateriaal. Een terugblik hierop, na dertig jaar, van de huidige gemeentearchivaris Margreet Vink-Bos in de Kamper Almanak van 2012 schetst een goed beeld (zie onderaan) van de “onvermoeibare archiefvorser”, zoals Geraart Westerink Schilder beschrijft in een portret over hem in de Almanak van 2014 (zie onderaan). In 1980 bedankt Freek Pereboom Schilder voorafgaand aan zijn stuk met de woorden ”zijn speurend oog maakte toegankelijk wat anders voor mij, vanwege mijn blindheid, gesloten zou zijn gebleven”. Zo was, is en blijven de inspanningen van Schilder onmisbaar waarbij de sprekers zich aansluiten op de bijzondere viering van zijn tachtigste verjaardag. Met een zilveren legpenning in de Gouden Zaal is Kees Schilder terecht verguld.
Zie ook:
• 30 jaar Kamper genealogische en historische bronnen (Kamper Almanak 2012)
• Portrettengalerij: Kees Schilder (Kamper Almanak 2014)
• Kampenaar Jan Schilder koninklijk onderscheiden (KampenOnline 2015)