Bijdrage van notariskantoor IJsseloevers
De laatste tijd wordt er vaak gesproken over een LEVENSTESTAMENT. Dit is eigenlijk hetzelfde als een notariële VOLMACHT: daarin legt u vast wie uw belangen waarneemt als u daar zelf niet meer toe in staat bent. Met andere woorden: wanneer u niet meer ‘wilsbekwaam’ bent, dat houdt in dat u zelf de gevolgen van uw handelen niet meer kunt overzien en niet meer in staat bent om zelfstandig verantwoorde beslissingen te kunnen nemen. In de praktijk wordt vaak al gebruik gemaakt van een ‘bankvolmacht’: deze volmacht is speciaal voor het regelen van uitsluitend bankzaken bij deze ene bank-instelling.
Met een notariële VOLMACHT of LEVENSTESTAMENT kan veel meer dan alleen bankzaken worden geregeld, denk daarbij aan:
administratie: wie mag de financiële zaken regelen. Daarbij zijn allerlei instanties te geven, bijvoorbeeld: mag de gevolmachtigde schenkingen doen en zo ja, aan wie dan en tot welk bedrag per jaar;
medische aangelegenheden: wie mag inzage hebben in uw medische dossier en aan wie worden de beslissingen over uw gezondheidszorg toevertrouwd; welke medische handelingen moeten in bepaalde omstandigheden al dan niet worden toegepast (reanimatie, danwel een levenswensverklaring of euthanasieverklaring), is uw opname in een hospice gewenst als de laatste verzorging thuis niet meer mogelijk is?
woning en inboedel: wie mag uw huis verkopen en wat moet er met uw inboedel gebeuren indien het verblijven in uw (eigen) woning om gezondheidsredenen niet langer meer mogelijk is.
Zo’n levenstestament/volmacht is niet alleen praktisch voor ALLEENSTAANDEN en GEHUWDEN. Ook voor ONDERNEMERS zijn belangrijke zaken vast te leggen, denk aan:
– wie is bevoegd om voor het bedrijf de beslissingen te nemen;
– moet het beleid erop gericht zijn de onderneming in stand te houden of juist om het te verkopen?
– wie mogen officiële stukken opvragen die bij uw notaris of uw accountant liggen.
Bij een dergelijke VOLMACHT of LEVENSTESTAMENT bent u vrij om te bepalen welke bevoegdheden u de door u aangewezen persoon (gevolmachtigde) wilt geven en ook wanneer de volmacht moet ingaan. Dat kan namelijk al gelijk na ondertekening van de akte maar u kunt ook bepalen dat de volmacht pas ingaat nadat een arts schriftelijk heeft verklaard dat u niet meer wilsbekwaam bent.
De laatste tijd maken al steeds meer senioren gebruik van deze mogelijkheid, om daarmee vast te leggen wat zij wensen of …wat zij juist willen voorkomen! Want hoe zal het lopen als niets is vastgelegd?
Maar ook al op jongere leeftijd kan het gebeuren dat u door een ongeval of ziekte (dementie) niet meer in staat bent om zelf beslissingen te kunnen nemen.
Kortom voor iedereen, jong en ouder, kan het nuttig zijn hier over na te denken en om deze wensen vast te leggen. Zodat familieleden in de situatie waarin u zelf geen beslissingen meer kunt nemen, weten hoe zij moeten handelen. Behoefte aan eenvoudige uitleg? Schuif aan bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat!
Hebt u nog vragen of is er bij u behoefte aan een informatief gesprek ?
Bel ons op 038-332 55 55 / 038-385 10 30, of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl
Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn Erfrecht, AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel ons voor meer informatie. Lezen hoe onze klanten IJsseloevers beoordelen ? www.klantenvertellen.nl/referenties/ijsseloevers_notarissen
AVONDOPENSTELLING OP AFSPRAAK.