Column Centurion – De Burgel en de Gracht.

774

In Kampen hebben we de Burgel en de Gracht. De Burgel was een levendig binnenwater midden in de stad en stond in verbinding met de IJssel. Stroomopwaarts bij het Oorgat en stroomafwaarts bij de Buitenhaven. Met de dijkverzwaringswerken is de Burgel bij de Buitenhaven afgedamd. Bij het Oorgat zitten nog de sluisdeuren; doch die zijn plotseling gesloten. Verschillende burgers hebben er al eens op aangedrongen om de sluisdeuren weer te openen. Echter, de gemeente Kampen heeft achtereenvolgens twee dubieuze redenen naar buiten gebracht om de sluisdeuren dicht te kunnen houden:

1. Doordat motorbootjes dan in de Burgel kunnen varen, zou het zand onder de fundering van de kademuren wegspoelen en daardoor zouden de kademuren instorten. Echter, oudere ooggetuigen die de bouw van de kademuren hebben gezien, verklaarden dat er wel degelijk met houten palen is gefundeerd. Op de palen is een betonnen fundering gestort en hierop zijn de kademuren gebouwd.
2. Daarna is er het verhaal naar buiten gebracht dat de Burgel vervuild is en dat op de vervuiling een laag zand is aangebracht. Zou er gevaren worden, dan zou de bodemlaag omgewoeld worden. Een zeer dubieus verhaal. Hoe het ook zij: een schone taak voor het waterschap om eventuele vervuiling te verwijderen. Centurion bepleit om de sluisdeuren weer te openen. Wanneer er dan ook nog een aansluiting gemaakt wordt bij de Buitenhaven, dan krijgt Kampen weer een stromend water; waar net als in het verleden kinderen met een roeibootje het water (en ook de IJssel) weer op kunnen gaan. Sommige burgers hebben het idee gelanceerd om plateaus voor planten in de Burgel te laten drijven. Bij het gedeelte van de Burgel “tussen” de Molenstraat en de Graafschap hebben (vermoedelijk) omwonenden roze waterlelies in de te water gelaten. Geen plateau nodig en de waterlelies zijn prachtig.

In de Gracht is weer botulisme uitgebroken. De spuiter in de Gracht (hoek Oranjesingel / Buitensingel) is niet uitgeschakeld. Dat is kwalijk, want nu kunnen fietsers en wandelaars de verontreinigde nevel inademen en krijgen ze het grachtwater op hun gezicht. Het beste is om de spuiter definitief te verwijderen. Want ook zonder botulisme is het niet prettig om, als het waait, besprenkeld te worden met een nevel van het gore Grachtwater.

De Gracht stond ooit in verbinding met de IJssel. Later kwamen er doorbraken bij de Flevoweg en bij de Kennedylaan. Zonder bruggen. Wel met duikers; doch duikers laten weinig water door. De Gracht is onderdeel van het Plantsoen en dit park is door gerenommeerde landschapsarchitecten ontworpen volgens de Engelse landschapsstijl. Tot de grachten behoorden ook de aangelegde rietkragen. Deze rietkragen zorgden voor verfraaiing, waterzuivering en boden schuil- en nestgelegenheid aan bijvoorbeeld zwanen en waterhoentjes. Helaas zijn de rietkragen decennia geleden weggebaggerd.
Centurion pleit voor herstel van de rietkragen in de Gracht.

Centurion 10 juli 2017

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP