Dromen van Kampen – Ina Hup, Hanzemuseum

474

Dromen van, voor en door iedereen die zich verbonden voelt aan Kampen

Door: Diana de Groot

‘Hem heb ik lief die het onmogelijke droomt’ – J.W. von Goethe

“Dromen, fantaseren, wensen… Hopen dat wat onmogelijk lijkt, werkelijkheid wordt. Dromen is gratis, maar aan het realiseren ervan hangt vaak een pittig prijskaartje. Maar hoe mooi is het om te dromen…

Kampen, stad aan de IJssel.
Prachtige oude Hanzestad met een boeiende geschiedenis. Een stad met een rijk handelsverleden. Van een kleine nederzetting langs de IJssel opgebloeid en uitgegroeid tot een prachtige middeleeuwse stad met veel cultureel erfgoed, waar we nu nog steeds van genieten!

De Koggen leverden daar een belangrijke bijdrage aan.
Zij schreven geschiedenis. Eenvoudige, stoere, sterke, eikenhouten schepen hebben van Portugal tot Rusland de zeeën bevaren. En wat Kampen nu is, is mede te danken aan wat onze verre voorouders ons hebben nagelaten. En wat is dat een mooie stad! Maar…. het kan altijd mooier! Wij genieten van wat ons is overgeleverd, maar hoe belangrijk is het voor ons daaraan toe te voegen? Geschiedenis te blijven schrijven en voor Kampen belangrijke nieuwe gebouwen na te laten die hun eigen geschiedenis vertellen.

En ik droom…

Van een schitterend, onder architectuur, gebouwd, Hanzemuseum, met in de centrale hal een perfect geconserveerde en vooral ook gerestaureerde IJsselkogge in al haar ‘vergane’ glorie! Met bodemvondsten. Met heel veel ruimtes voor exposities over de Hanze, zoals handelsproducten, Hanzeroutes, informatie over andere Hanzesteden, allerlei ontwikkelingen op het gebied van woningbouw en infrastructuur, waterbeheer, politiek en godsdienst, ziekten, bevolkingsgroei, visserij, industrie en noem maar op in een doorlopende tijdlijn naar het heden. Tot de Zuiderzeehaven van nu.

Van Kogge tot Coaster.

Een museum met de meest moderne technieken qua beeld en geluid
Een museum met heel veel ‘doe dingen’ en educatie voor leerlingen van de diverse scholen (ervaringsgericht onderwijs). En natuurlijk een plek om op adem te komen. Met daarin een restaurant waar ook ruimte is voor kinderen om te spelen en een filmpje te kijken.

Dromen van Kampen…. 2117
Ons nageslacht zeilt met een nieuwe reconstructie van de IJsselkogge richting zee. Gebouwd op de heringerichte Koggewerf, waar de spaanders in het rond vliegen en een gerestaureerde botter langzaam van de helling glijdt. De oude reconstructie van de Kamper Kogge ligt voor het Hanzemuseum. Het is druk in de stad. Klanken van het carillon van de Nieuwe Toren verwaaien over dé belangrijkste én mooiste Hanzestad van heel Europa. Kampen, de stad die haar geschieden en cultuur bewaart en uitdraagt.”

“Als ik de IJssel ruik, ben ik weer thuis”
De 67 jarige Ina is vanaf 1999 betrokken bij de Kamper Kogge. Ina maakte met de Kogge diverse zeereizen, waaronder in 2004 de Ommelandvaart, een handelsroute vanuit Kampen om de kop van Denemarken heen. Ina: “zoals de oorspronkelijke situatie, dus zonder motoren. Helaas moest deze tocht door slechte weersomstandigheden en uitputting van de bemanning voortijdig worden afgebroken.” In 2016 werd een nieuwe poging gewaagd om ‘om de Noord’ te varen. Deze missie slaagt. Helaas is Ina dan niet meer als bemanningslid actief. Nog wel zet zij zich als vrijwilliger bijna dagelijks in voor de stichting Kamper Kogge. Vrijwel vanaf haar geboorte woont Ina in Brunnepe, op loopafstand van de Kogge. Ina: “En de IJssel natuurlijk! Met ontzettend veel plezier vier ik bijvoorbeeld mijn vakantie elders, maar nog fijner vind ik het om weer terug naar Kampen te gaan. Stiekem heb ik altijd een beetje heimwee. En als ik dan de IJssel ruik, ben ik weer thuis!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP