Korfballers DOS delen eerste tik uit

238

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zaterdag in eigen huis de eerste tik uitgedeeld. Het vooraf hoog ingeschatte KIOS werd met een dik verdiende 24-18 overwinning naar huis gestuurd. Bij DOS blonken Linda van Keulen en Iris van Bruggen uit.

DOS speelt dit seizoen in de eerste klasse na de ongelukkige degradatie van vorig zaalseizoen. Het verloren terrein direct weer goedmaken is de ambitie van de selectie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn genoeg kapers op de kust. KIOS Ruinerwold is op het veld nog ongeslagen en wordt mede daarom als een belangrijke concurrent gezien. Maar de Drentse ploeg was niet opgewassen tegen een sterk verdedigende thuisploeg.

Aanvallend was er een hoofdrol weggelegd voor aanvoerster Linda van Keulen. In de eerste dertig seconden deelde zij de eerste tik uit door al twee keer te scoren en toen DOS na zeven minuten met 8-2 leidde stond haar naam al vijf keer op het scoreformulier. “Het ging wel lekker”, beaamde Van Keulen na afloop. “Je moet echter niet naar ons aanvallen kijken”, ging ze verder, “kijk maar eens hoe er verdedigd is. Vooral Iris heeft een topwedstrijd verdedigd.” Iris van Bruggen vervulde inderdaad een hoofdrol binnen de verdedigende opdrachten van het team. Zij had de lastige taak op zich gekregen om hoofdaanvalster Janita Zantinge af te stoppen. Zantinge, vaak goed voor meer dan een handvol treffers per wedstrijd, werd met veel druk door Van Bruggen verdedigd en bleef steken op slechts twee treffers.

Na de flitsende start van DOS liet de ploeg van trainer-coach Jan Wiegers de teugels wat varen. Het gaf KIOS de kans om zich onder de druk uit te spelen en langzaam maar zeker sloop de ploeg uit Drenthe dichterbij. Met nog zes minuten te gaan tot de rust was de aansluiting daar: 10-8. De prima spelende Matthijs Bastiaan maakte aan de inhaalrace een eind door in de daaropvolgende aanval in de buzzer 11-8 te scoren. Nog voor rust zorgde DOS ervoor dat de verhouding in het veld ook weer op het scorebord vermeld stond: 13-8.

Na rust hield DOS steeds controle over de wedstrijd. KIOS zag geen kans om lange aanvallen te spelen en was vaak na één schot de bal alweer kwijt. DOS daarentegen was niet scherp genoeg om het verschil echt groot te maken. Te vaak leed het onnodig balverlies. Onder meer twee strafworpen en vier vrije doorloopballen waren niet aan de geelzwarten besteed.

Het weerhield de thuisploeg er niet van om duidelijk te maken wat haar ambities dit seizoen zijn. DOS gooide de wedstrijd in de laatste tien minuten niet op slot door te vertragen, maar bleef vol op de aanval spelen. Omdat ook KIOS bleef werken voor een beter resultaat, werd de slotfase geen saaie aangelegenheid. Dat DOS, wat bij 21-14 haar grootste voorsprong had, zou gaan winnen, was voor iedereen wel duidelijk. Gezien het beeld van de wedstrijd was het te verwachten dat Van Keulen de laatste treffer voor haar rekening zou nemen. Aldus geschiedde. Van afstand maakte ze haar negende treffer. “De kop is er af en we staan er gelijk goed voor”, gaf ze na afloop aan, “maar pas na een wedstrijd of vier weten we echt hoeveel deze overwinning waard is.”

Doelpunten DOS: Linda van Keulen 9x, Esther Hamberg, Matthijs Bastiaan en Daniël Lewerissa 4x, Iris van Bruggen 2x, Nikita Brehler 1x