Koperen stembus en traditie terug op gemeentehuis

313

Bij hun afscheid na jarenlang raadslidmaatschap hebben Cor Adema en Hilde Palland-Mulder een door Kamper vaklieden gemaakte koperen stembus aangeboden aan de burgemeester (Zie video hierboven in de player). Daarmee hopen de vertrekkend CDA’ers dat een oude traditie bij het schriftelijk stemmen in de gemeenteraad weer in ere wordt hersteld.

Het schriftelijk stemmen vindt enkele keren per jaar plaats als het gaat om de benoeming van personen in diverse organen van de gemeente. De gemeentewet schrijft voor dat die stemming geheim moet zijn. In Kampen gebeurt dat sinds enige jaren door het verzamelen van de stembriefjes door raadsleden met de hand, waarna deze geteld worden in de hal.
In het voormalige stadhuis aan de Oudestraat haalde de bode met een koperen stembus de stembriefjes op en werden de stemmen door een stemcommissie in het bijzijn van de gemeentesecretaris geteld.

Bij de verhuizing naar het nieuwe gemeentehuis aan het Berghuisplein is de stembus zoekgeraakt en is het gebruik ervan bij schriftelijke stemmingen op personen verdwenen.

Adema en Palland wilden bij hun vertrek uit de gemeenteraad dit gebruik en deze traditie in ere herstellen. Zij besloten namens de CDA fractie een nieuwe stembus aan te bieden en vroegen Kamper ambachtslieden deze te maken.
Lokozink uit Kampen heeft de stembus gemaakt van gelakt rood koper. Edelsmid Jelte Stil heeft het zilveren stadswapen er op aangebracht. De bus heeft een afmeting van 28cm hoog en 21 cm doorsnede: de gulden snede.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here