Column Centurion – ‘Gemeenteraadsverkiezingen Kampen 21 maart 2018’

300

“Een impressie”.

De gemeenteraadsverkiezingen werden overschaduwd door de landelijke politieke figuren. Voor het CDA (Buma) had dit een negatief effect. Ook voor D66 (Pechtold). Groen Links profiteerde van het pushen van Jesse Klaver door de t.v.-zenders.
Op de t.v.-zenders werd er positieve aandacht besteed aan de plaatselijke partijen. Veel kiezers hadden de buik vol van de onbetrouwbare landelijke politici en kozen voor de “lokalen”.

In Kampen handhaafde de Christen Unie (C.U.) haar 6 zetels en mocht daardoor -als grootste partij- het voortouw nemen bij de besprekingen voor een nieuw college van burgemeester en wethouders. De besprekingen van C.U., GBK, Groen Links en CDA hebben tot nu toe niet geresulteerd in een nieuw college van B en W. Mochten deze partijen het niet eens worden; dan kan de huidige coalitie van C.U, SGP, CDA en VVD probleemloos gewoon verder regeren. (Men heeft immers een meerderheid in de gemeenteraad behouden.)

Ongetwijfeld heeft de C.U. haar positie te danken aan een trouwe Christelijke aanhang, die zich verzet tegen een hetze contra Christelijke waarden, zoals de zondagsrust. De onenigheid binnen de C.U. wist de partij binnenshuis te houden en kostte dus geen stemmen. Het was spijtig dat André Klumpje, die als voorzitter van de commissie R.O., de vergaderingen uitstekend leidde, op een onverkiesbare plaats op de C.U.-lijst terecht kwam en niet herkozen werd.

De fouten van C.U.-wethouder Gerrit Jan Veldhoen bij diverse projecten (o.a. bij de Buitenwacht/het stationsgebied) werden de C.U. blijkbaar niet aangerekend.
Gemeente Belang Kampen (GBK) steeg van 2 zetels in 2014 naar 5 zetels in 2018. Ook hier is van toepassing dat over het algemeen kiezers een aversie hebben tegen bemoeizuchtige landelijke partijen met landelijke politici die zelfs bij gemeenteraadsverkiezingen het niet kunnen laten hun tronies te vertonen.

Een zet van GBK was om afschaffing van hondenbelasting te propageren. Hoewel de meeste burgers de pest hebben aan honden vanwege de overlast door hondenstront, zullen er ongetwijfeld hondenbaasjes en bazinnetjes zijn geweest die dachten een (financieel) douceurtje binnen te zullen halen. Door de overstap van de heer Suat Azer van de P.v.d.A. naar GBK, kon GBK rekenen op een groot aantal Turkse stemmers. Het Christen Democratisch Appel (CDA) kreeg een dreun te verwerken en ging van 6 naar 4 zetels. Ook landelijk werd er verloren. Het werd het CDA kwalijk genomen dat de wet van CDA-er Hillen plotseling werd doorgestreept en huizenbezitters die jarenlang trouw hun huisje hebben afgelost weer een extra belasting over hun huis moeten gaan betalen. (Naast de Onroerend Zaak Belasting.) De wraak van de kiezers slaat dan op de plaatselijke afdeling van het CDA. Het verlies zal het plaatselijke CDA pijn hebben gedaan, omdat het CDA plaatselijk zich de afgelopen periode meer dan ooit heeft ingezet voor de burgers. Het CDA kwam bijvoorbeeld op voor de achterstandswijk Brunnepe. Vooral het raadslid Gerben de Koning Gans zette zich -met succes- in voor meer groen in Brunnepe. Helaas deelde hij in de CDA-misère en raakte hij zijn raadszetel kwijt. Hoewel wethouder Geert Meijering ingreep bij de ellende met de Buitenhaven-parkeergarage, heeft dit wel aan het CDA geknaagd.

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) verloor 1 zetel (van 5 naar 4 zetels). Het betreft een restzetel. De SGP blijkt een stabiele en degelijke Christelijke partij, waarbij de bijbel het richtsnoer is. De achterban van de SGP weet dat te waarderen.
De VVD handhaafde haar 3 zetels. Een knap resultaat. Ook gezien de affaire met ex- VVD-wethouder Martin Ekker.

Groen Links verdubbelde het zetelaantal van 2 naar 4 zetels. Een mooi resultaat voor Groen Links. Dit moet toegeschreven worden aan de landelijke lijsttrekker Jesse Klaver, die door de Hilversumse kliek gepusht wordt. Immers de Kamper fractie van Groen Links is het niet plotseling 100% beter gaan doen. De partij had een consistent beleid. Ook in die zittingsperiode(n) toen men 2 zetels behaald had.)

De Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) zit op alle fronten al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Wanneer je landelijk eenmaal het imago hebt van niet meer opkomen voor de arbeiders, dan raak je kiezers kwijt; en die heb je niet zomaar weer terug.
In Kampen had de P.v.d.A. ex-raadslid en ex-wethoudster Janita Tabak van stal gehaald. Ze deed het goed en wist de 2 zetels van 2014 te behouden. (Ondanks de overstap van de heer Azer naar GBK.)

Democraten 66 (D66), die de hetze tegen de Christelijke partijen was begonnen, putte hier geen verkiezingswinst uit. Men had 1 zetel en dat bleef 1 zetel. Dat sloot aan bij het landelijke beeld, waar D66 op de retour blijkt te zijn. Nederland lijkt de mooie meneer (Pechtold), die cadeautjes krijgt (en verzwijgt) van E 135.000,– zat te zijn. Daar verandert lijsttrekker Gerben Wijnja -die een positieve indruk maakte- weinig aan.
De Socialistische Partij (SP) deed niet meer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Kampen.

Wel kwamen enkele ex-SP-raadsleden met de lijst Kampen Sociaal. Ook de ouwe politieke dame Rie Woning stond op de lijst. Het was een fraai resultaat dat men 2 zetels wist te behalen. Men benadrukte dat het “koopzondagplezier” eenzijdig is en geenszins een plezier is voor het bedienend winkelpersoneel en voor de kleine winkeliers.
Het is jammer dat mevrouw Lenie van Asselt-van den Berg niet in de gemeenteraad terugkeert; zij stond erom bekend dat zij daadwerkelijk op pad ging om zaken uit te zoeken en situaties ter plekke te bekijken.

Centurion

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP