Gait L. Berkpad “hotspot voor loslopende honden en hondenpoep”

1430

Zaterdagavond rond 19:00 uur was er weer een incident met meerdere honden nabij het hondendolterrein bij het Gait L. Berkpad. Twee loslopende honden waren daar met elkaar in gevecht geraakt. De persoon die probeerde om beide vechters uit elkaar te halen werd vervolgens zelf het slachtoffer en moest door ambulancepersoneel behandeld worden. Ook de politie was ter plaatse gekomen om de zaak op te nemen.

Het Gait L. Berkpad is het pad dat over de dijk loopt langs de IJssel tussen de Buitenhaven en jachthaven De Riette. De aanliggende groenstroken en het braakliggende stuk bouwterrein voor twee toekomstige woontorens zijn aangemerkt als hondendolterrein. Dit terrein is inmiddels volgens een aantal buurtbewoners een “hotspot van hondenpoep en hondenoverlast” geworden.

Vorige week vond er ook al een ernstig incident plaats met een loslopende hond. Een Duitse toeriste die de Hanzefietsroute volgde, kwam zo ernstig ten val door een loslopende overstekende hond, dat ze hier een schedelbasisfractuur aan over hield.
Een andere steeds groter wordende ergernis is de hondenpoep die niet wordt opgeruimd. Een aantal buurtbewoners heeft hierover reeds in mei van dit jaar al een mail verstuurd naar de gemeente met het dringende verzoek of er gesurveilleerd én met een zero-tolerance beleid gehandhaafd kan worden. Tot dusver is hier geen reactie op ontvangen. De overlast wordt voornamelijk veroorzaakt door een vaste groep van hondeneigenaren. Tweemaal daags verzamelt deze groep zich bij de dijk om elkaar te ontmoeten en gezellig met elkaar te kletsen. Daarbij worden de honden losgelaten en de achtergelaten poep wordt niet opgeruimd. Buurtbewoners hebben hierover al contact gezocht met handhavers, maar die leken op dat moment belangrijkere problemen te hebben.
In het verleden hebben in dit gebied ook al bijtincidenten plaatsgevonden. Nog geen twee jaar geleden raakte in de buurt van de Berktoren een 5 jarig kind zwaar gewond door een aanval van een agressieve hond.

“De dijk langs de IJssel is een schitterende plek om met je hond te wandelen, maar dan liever wel aangelijnd. Het overgrote deel doet dit trouwens wel, het gaat voornamelijk bij een kleinere groep niet goed.” Aldus een bezorgde bewoner.

Aangezien het hier een hondendolterrein betreft, is het niet verplicht om honden aangelijnd te hebben. Wel kan de vraag gesteld of het veilig is dat dit terrein doorkruist wordt door een fietspad.

Regels voor het uitlaten van een hond
Gemeente Kampen hanteert de volgende regels voor het uitlaten van een hond:

  • Binnen de bebouwde kom houdt u uw hond aan de lijn.
  • U laat uw hond alleen loslopen op de speciale hondendolterreinen en buiten de bebouwde kom.
  • U houdt uw hond weg van speeltuinen, speelveldjes en zandbakken (ook als uw hond aangelijnd is).
  • U hebt altijd een opruimmiddel bij zich. Bijvoorbeeld een schepje of een plastic zakje. Ook op hondendolterreinen en buiten de bebouwde kom geldt een opruimplicht.
  • U ruimt hondenpoep direct op, behalve op een officieel ingericht hondentoilet.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor uw hond. Wees ook op hondendolterreinen alert op passerende (brom)fietsers.

U kunt een boete krijgen als u zich niet aan de regels houdt. Daarnaast moet u administratiekosten betalen.

  • Loopt uw hond los binnen de bebouwde kom? Dan is de boete € 90,00.
  • Loopt uw hond los op een speelterrein? Dan is de boete € 140,00.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here