“Deze woorden zag ik eens gebeiteld in de rand van de eikenhouten schouw van een bevriende kunstenaar. Na het vroegtijdig verlaten van de kunstacademie zocht ik vergeefs naar een antwoord op de vraag wat kunst en kunstenaar zijn eigenlijk in zou kunnen houden. Ook begon ik verstrikt te raken in mijn filosoferen over zaken als waarheid, recht, religie en zingeving.”
Zo begint de autobiografie van Henk Jans. Wat volgt is een meeslepend verhaal, vol herkenbare situaties, uit het leven van deze vriendelijke en bedachtzame man. Zijn jeugd, zijn werk bij de rijkswacht, zijn verblijf op de PAAZ, zijn ontdekkingstocht in de kunst en zijn zoektocht naar de zin van het leven, dit alles staat beschreven. Het verhaal wordt afgewisseld met foto’s uit zijn fotoalbum, tekeningen en schilderijen door hemzelf gemaakt en delen uit zijn dagboek.
Henk Jans is een geboren Kampenaar. Hij groeit op als tweede telg van zeven kinderen, in een orthodox Gereformeerd gezin in het Overijsselse Kampen. Als kind is hij “lastig” op te voeden en op school de leerling die zich om alles druk maakt, behalve om dat wat de leerkrachten hem bij willen brengen. Van dat alles is nu weinig meer te merken, al geeft Henk zelf aan dat, dat jongetje nog wel aanwezig is maar dan op een andere manier.
Tijdens zijn zoektocht naar wat het leven hem te bieden heeft en wat hij de wereld kan bieden komt hij in aanraking met verschillende kunstvormen. Muziek, met optredens o.a. in ’t Ukien, teken- en schilderkunst en het schrijven van verzen en gedichten. Dit alles leidde tot het schrijven van zijn autobiografie.
In zijn atelier laat Henk Jans zijn werk zien en vertelt hij, hoe hij gekomen is tot het schrijven van zijn autobiografie. Een mooi, ontroerend en ook positief verhaal vol herinneringen uit het verleden en vragen over de toekomst. Het boek is zeer toegankelijk geschreven en daarom ook geschikt voor de minder ervaren lezer. Het verhaal wordt luchtig verteld, waarbij serieuze zaken en humoristische episodes elkaar afwisselen. Het laat de lezer ook nadenken over ieders eigen verhaal. Al met al een aanrader voor de komende wintermaanden.
Zaterdag 30 november presenteert hij zijn boek aan het publiek. U bent allen van harte welkom in het Iconenmuseum in Kampen. De presentatie start om 15.00 uur. De inloop is van 14.30 uur.