Daarom ga je zelf brood bakken

467

Men neme bloem, gist, zout en water. Mix je dit op een juiste manier samen dan kun je je eigen brood bakken. Is het echt zo makkelijk?

Eigenlijk wel, en ook weer niet. Het bakken van je eerste eigen brood vraagt om deze vier ingrediënten in de juiste hoeveelheden. Gewoon bij de supermarkt te koop, dus dat kun je gemakkelijk in je Kapten and Son rugzak mee naar huis nemen. Daar kom je een heel eind mee. Maar zoals het met alle goede dingen gaat. Als het eenmaal is gelukt wil je verder en met meer ingrediënten aan de slag of desem gaan inzetten in plaats van gist. Dan volgt het fingerspitzengefühl om een deeg van de juiste samenstelling te gebruiken.

Ga experimenteren en je eigen recept creëeren
Daar wordt het zelf bakken van brood eigenlijk alleen maar leuker (en vaak ook lekkerder) van. Experimenteren is het toverwoord. Uitproberen, recept aanpassen en ga zo maar door. Door het veel te doen, word je beter en creëer je uiteindelijk je eigen favoriet. Ofwel in de oven of in een broodbakmachine.

Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem
Als je inspiratie zoekt over brood bakken is een bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem aan aanrader. Daar tref je de geschiedenis van het brood bakken en natuurlijk is er van alles over dit ambacht te zien en te ontdekken. Combineer dit eens met een leuk weekendje weg in Hattem en omstreken. Weekendtas dames is het enige wat je nodig hebt. En een heuptasje voor een bezoek aan het Bakkerijmuseum (handig!). Vooral tijdens de komende voorjaarsvakantie worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Er wordt in die week veel inspiratie aangedragen voor het maken van een lekkere paasbrunch.

Broodbakken is een ambacht
Terug naar het zelfbakken. Brood bakken is inderdaad een ambacht. En een ambacht vraagt kennis en ervaring. Mogelijk is dat de reden dat veel mensen al afhaken bij het idee, omdat ze menen dat broodbakken ingewikkeld is. Het is natuurlijk net zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Volgens experts is het meest lastige aan brood bakken de juiste ingrediënten. Online vind je vaak goede recepten om mee te beginnen, en zo ook deze:

250 gram wit meel
250 gram volkoren meel
300 ml lauw water
1 zakje gist van 7 gram
1 ¼ theelepel zout
45 gram gemengde zaden

Kneden vraagt om wat oefening (tenzij de machine voor je kneedt). Het deeg moet elastisch zijn (uit elkaar trekken zonder dat het scheurt) en niet te nat en zeker niet te droog. Vervolgens laat je het een uur rijzen (op de vensterbank boven de verwarming bijvoorbeeld, maar zeker niet direct op die cv). Daarna gaat het een in bakblik op los op een bakplaat, afhankelijk van de vorm die je wilt. Hierna weer een half uurtje laten rijzen met een theedoek er overheen. Daarna kan het brood in ongeveer een half uur op 200 graden in de oven worden gebakken. Klop op de onderkant om te controleren of het brood gaar is. Als het hol klinkt is het goed. Laat het goed afkoelen voordat je het aansnijdt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

GEEF JOUW REACTIE
GEEF JOUW NAAM OP