Méditerannée aan de IJssel

door: Joop van Dijk

791

Naar de datum van 1 juni werd de afgelopen weken reikhalzend uitgekeken door de Kamper Horeca. Al enkele weken geleden werd er aangekondigd dat dit de datum zou worden waarop de maatregelen rondom het Corona virus zouden worden versoepeld.

Toen op 15 maart vanwege deze virusuitbraak het besluit kwam om de horeca nog diezelfde dag te sluiten om 18.00 uur viel dat veel ondernemers rauw op het dak. De cafés en restaurants, waar vele gasten aanwezig waren die bezig waren met het nuttigen van een heerlijke maaltijd moesten direct gaan sluiten. Gastvrijheid werd ingeruild voor een vriendelijk, doch beslist: “u moet vertrekken”!

De maatregelen golden in eerste instantie tot 6 april, maar al snel bleek dat het daar niet bij zou blijven. Een sluiting tot 1 juni had op dat moment echter nog niemand voorzien.
Vele ondernemers lieten zich niet ontmoedigen, en begonnen met het opknappen van hun etablissement. Klussen die wellicht al enige tijd lagen te wachten, maar voor een Horeca bedrijf altijd moeilijk zijn te plannnen, omdat de zaak dan een tijdje dicht moet, werden nu uitgevoerd. En zo kwamen er nieuwe vloeren, werd de bar verbouwd of werd die schilderklus nu, door de omstandigheden gedwongen, direct maar uitgevoerd.

Vandaag was het dan eindelijk zo ver. De ondernemers konden hun terrassen uitstallen. En direct valt te zien, ze krijgen maximaal de ruimte. En dat is mooi. In deze zware tijden mogen, nee moeten, de mogelijkheden om je Horecazaak te kunnen exploiteren voor 100 procent worden benut. En dus kom je terrassen tegen in de Kamper binnenstad op plekken waar je die nog niet eerder vond. Een compliment voor de medewerking van de gemeente Kampen.

De eerste gedachte die ik erbij kreeg was: kan dat niet altijd zo? De binnenstad ziet er veel gezelliger uit zo. Als nu iedereen ook de fiets nog een beetje netjes weg zet in, jawel, de door velen verfoeide fietsvakken dan krijgt Kampen een nog mooiere uitstraling. Dan wordt het een beetje Méditerannée aan de IJssel, en dat is een prettige gedachte bij de wetenschap dat een tripje naar de echte Méditerannée er dit jaar misschien niet in zit.

Immers, wat is er mis met een heerlijk plekje op de Botermarkt, de Plantage, aan de IJssel op ’t Ponton of even verderop bij de vier Jaargetijden of de Bastaard. Daar is het op dit moment toch even mooi als aan de Cote d’Azur. Waan je op het terras in de Voorstraat voor even in een achterafstraatje in Fréjus, en je zit in de Torenstraat toch net zo lekker, en zeker goedkoper, als in een restaurantje in Cannes? Geniet daarom van het mooie weer, iets dichter bij huis op een mooi terras in Kampen.