Aebe Poutsma onthuld nieuwe gevelsteen

Eigenaar Aebe Poutsma van het pothuis aan de Broederweg onthuld op woensdag 7 september om 19.00 uur de nieuwe gevelsteen van zijn huis. Aebe heeft de gevelsteen afgelopen winter zelf gehakt uit een blok zandsteen. Daarbij werd hij begeleid door Annette Boven van De Beeldhouwschool.

Aan de gevel van Broederweg 9 bevinden zich drie prachtige gevelstenen. Onder het pinakeltje in de top een portret van een weldoorvoede man. Misschien de eerste eigenaar van het pand. Op de eerste verdiepeing links een beeld van Bachus, de god van de wijn en rechts een afbeelding Ceres, de godin van de landbouw. De steen in het midden is al eeuwen leeg. Afgehakt in de Franse tijd toen adel en familiewapens werden afgeschaft? Maar waarom dan de gevelsteen van de bakker ook meegenomen in de vernielzucht? Niemand die het zeker weet.

Aebe Poustma, eigenaar, binnenstadimker en verkoper van biologische produkten, deed er iets aan. Hij ging een winter lang op cursus bij Annette Boven van De Beeldhouwschool en vervaardigde eigenhandig een nieuwe gevelsteen. De gevelsteen refereert aan de huidige koopwaar van Aebe Poutsma.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673