Als ze me nodig hebben, sta ik er!

Vorig jaar was hij gestopt met voetballen in het eerste, het was wel mooi geweest zo langzamerhand. Zeventien seizoenen had de 39 jarige Gert Jan Klein erop zitten in het eerste elftal van de S.V. Zalk. En dan wordt het tijd om een stapje terug te doen.

foto: Caroline Eenkhoorn
foto: Caroline Eenkhoorn

“Ik moet het vooral hebben van inzet en strijdlust” zegt Gert Jan, en dan wordt het als de jaren vorderen wel lastig om met tien tot vijftien jaar jongere knapen mee te komen.

Vlak voor de winterstop speelde Zalk een tumultueus duel in Wilsum, waar de geel/zwarten tegen drie rode kaarten aanliepen. Daarnaast zijn er een paar blessuregevallen, en daardoor kreeg trainer Jan Hooisma toch wel wat krapte in de selectie. En zo werd er voor de thuiswedstrijd tegen Wijthmen (2-2) een beroep gedaan op spelers uit het 2e. Naast Gert Jan Klein zijn dan Gernald Kanis en Aart Schreuder.
“Toen de trainer mij vroeg, hoefde ik niet lang na te denken” aldus Klein. “Als echter Zalker sta je er wanneer de club je nodig heeft” Klein is voor de gelegenheid wel weer mee gaan doen met de trainingen van het eerste. Dat betekent dus weer tweemaal per week vol aan de bak. “Dat moet ook wel, anders dan hou je dat niet vol. Ik moet het al niet van mijn voetbalkwaliteiten hebben, maar ik breng ervaring en karakter mee, en dat is precies wat de ploeg goed kan gebruiken op het moment”.
En zo zal Klein ook zaterdag a.s. er weer bij zijn wanneer Zalk in en tegen Kampen speelt. “Of dat een basisplaats wordt? Dat weten we nog niet, maar ik ga in elk geval weer mee.”
Zalk begon dit seizoen met diverse verse krachten in de selectie aan het nieuwe seizoen, en de club heeft ambities. Tot dusverre valt het allemaal wat tegen. De vierde klasse C in het zaterdagvoetbal kent dit seizoen een zware bezetting met clubs als Olympia ’28 uit Hasselt, Swift ’64 uit Swifterbant en Batavia uit Lelystad. Die gaan waarschijnlijk het kampioenschap onderling beslissen.
“Spelers die hogerop hebben gevoetbald hebben het niet gemakkelijk wanneer zij in de 4e klasse gaan spelen, Die moeten even wennen aan een ander soort voetbal. Het is allemaal wat minder op basis van techniek en wat meer gericht op werklust.”
Wanneer het team volgend seizoen bij elkaar blijft dan ziet Klein de toekomst voor Zalk best positief tegemoet. Dan staat Gerrit Hamer uit Kampen als nieuwe trainer voor de groep, en wordt er verwacht dat Zalk zeker weer een rol van betekenis in de vierde klasse gaat spelen.
Tot het einde van het seizoen blijft Gert Jan Klein beschikbaar voor het eerste van Zalk. Volgend jaar verwacht hij er toch echt niet meer bij te zijn.

“En, ….wanneer de trainer in december weer een probleem heeft…..dan mag hij altijd bellen”, lacht Gert Jan. Want hij heeft nu eenmaal Zalker bloed door zijn aderen stromen en een Geel/zwart hart. Als de club ‘m nodig heeft: dan staat hij er.