Andreas kruis Kamper Kogge kan er weer tegen

 

kogge-mast-1

” ‘d Olde dame werd wat skroal in ’t kruus, ’t was een goed moment umme eem wat lapzalf an te brengn, zo kan’t kruus op de mast weer een tietien mee.”

Met deze woorden in het Kamper dialect meldde een Koggerik dat het Andreas kruis op de mast van de Kamper Kogge was verweerd en (omdat de mast plat lag) nu mooi opnieuw geteerd kon worden. “Ieder noadeel ‘ef zien veurdeel zul’n we maar zeg’n” 

Vrijdag werd o.a. het kruis keurig in de teer gezet zodat deze weer beschermd is tegen de weersinvloeden. De mast van de Kogge staat in inmiddels al weer fier overeind. Deze moest plat voor de reis naar “650 jaar Tholen” omdat de Kogge de mast niet kan kantelen (zoals moderne zeilboten) om onder bruggen door te kunnen varen. Afgelopen woensdag was de Kogge al weer terug van deze succesvolle reis. Zaterdag heeft de Kogge, bij prachtige weersomstandigheden gevaren met haar sponsoren.

De Koggewerf is zeven dagen per week vrij toegankelijk voor publiek. Op de donderdagen is een vrijwilligersploeg bezig met onderhoud aan de Kamper Kogge en andere werkzaamheden op de werf. Die dag is de werkplaats en doorgaans ook de expositieruimte en de Koggeshop geopend en kunnen bezoekers een kijkje nemen aan boord van de Kamper Kogge. Ook op andere dagen zijn regelmatig vrijwilligers aanwezig.

kogge-mast-plat.

 


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673