Heb je lichamelijke en/of mentale klachten en kun je als zzp’er daardoor niet meer werken? Dan ben je arbeidsongeschikt. Waarschijnlijk zit je met een hoop vragen, zoals: ‘Wat kan ik nu het beste doen?’ of ‘Hoe kom ik aan een inkomen als ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers heb?’ We zochten het voor je uit en zetten de beste mogelijkheden voor je op een rij.
Maak een afspraak met je huisarts
Je huisarts bepaalt of er inderdaad sprake kan zijn van arbeidsongeschiktheid en kan je doorverwijzen naar een verzekeringsarts bij het UWV. Deze arts kan vaststellen of je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent. Laat je altijd keuren door een arts. Zo weet je beter wat je mogelijkheden voor een inkomen zijn. Misschien kun je bepaalde werkzaamheden alsnog doen en zo toch nog voldoende geld verdienen.
Soms gebeurt het dat je als ondernemer of freelancer een bepaalde opdracht niet meer kan afmaken omdat je ziek bent geworden. Hierdoor kan er een conflict ontstaan met je opdrachtgever of klant. Als je een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers hebt, schakel dan een jurist in die je hierin kan bijstaan en adviseren. Heb je geen zakelijke rechtsbijstand? Koop dan voor een vast bedrag juridische hulp in.
Optie 1: Aov voor zzp’ers? Breng je verzekeraar op de hoogte
Als je over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers beschikt, dan is het zaak dat je je verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte brengt van je situatie. Zo kun je de maandelijkse uitkering waar je recht op hebt in gang zetten. Een aov voor zzp’ers kan tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen uitkeren.
Optie 2: Neem kapitaal op uit je zzp-pensioen
Heb je een zzp-pensioen? Dan kun je daaruit een uitkering opnemen, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn meestal wel vrij streng en het kan zelfs zo zijn dat je inkomen getoetst wordt. Om kapitaal uit je zzp-pensioen op te nemen moet je een afkoopverzoek doen. Het is geen vetpot, maar alle kleine beetjes helpen.
Optie 3: Vraag bijstand aan
Heb je helemaal niks geregeld en dus geen aov, zzp-pensioen of prima buffer? Dan kun je proberen om aanspraak te maken op regelingen vanuit de overheid. Als je een handicap of een mentale aandoening hebt, dan kan de Wet langdurige zorg (wlz) misschien iets voor je betekenen.
Als je geen koophuis of ander vermogen hebt, dan kun je bij de sociale dienst van je gemeente een bijstandsuitkering aanvragen. Er bestaan verschillende regelingen waar je wellicht iets aan hebt. Zoals het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en de Algemene Bijstandsuitkering.