zaterdag, juli 27, 2024

HomeRegiosport*AUDIO* Korfballers DOS behouden koppositie !

*AUDIO* Korfballers DOS behouden koppositie !

-

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zaterdag hun gedeelde koppositie behouden. In eigen huis werd in een wedstrijd met wisselende gezichten met 28-17 gewonnen van EKVA.

Beluister HIER dereactie van Remco Jacobs

De kampioenstrijd tussen DOS en Sporting Delta duurt onverminderd voort. Beide ploegen wonnen zaterdag hun duel tegen een degradatiekandidaat. Delta won bij Trigon met 15-26. DOS won van EKVA met 28-17. Komende zaterdag is laatste competitiedag van de zaal. DOS speelt dan de lastige uitwedstrijd bij Hoogkerk, terwijl Sporting Delta het moet opnemen tegen de nummer drie, Tweemaal Zes. Omdat de wedstrijd in Dordrecht al aan het eind van de middag wordt gespeeld, weet DOS vooraf of het een kampioenswedstrijd speelt of niet. Bij een gelijke uitslag zullen DOS en Sporting Delta een week later elkaar in een beslissingswedstrijd om het kampioenschap ontmoeten.

Afgelopen zaterdag speelde DOS tegen het tegen degradatie strijdende EKVA. Dat strijden nam de Almeerse ploeg af en toe letterlijk op. Met veel fysiek geweld werd DOS bestreden. Het was aan de prima leidende Berthold Komduur te danken dat de wedstrijd nooit uit de hand liep.
Dat fysiek geweld niet altijd succesvol is, bleek al na drie minuten toen de Almeerse schutter Wouter de Groot een forse overtreding maakte op Camiel van Keulen en zichzelf zo blesseerde dat hij van het veld moest. Ook de liefst acht strafworpen, die DOS meekreeg na fysieke overtredingen, maakten duidelijk dat scheidsrechter Komduur korte metten maakte met dat soort fratsen.

korfbal2DOS schoot als een kanonskogel uit de startblokken. Na tien minuten stond het al 6-1 en dat was vooral te danken aan uitmuntend verdedigend werk aan Kamper zijde. Daarna stokte de doelpuntenmachine wat, maar bleef het verdedigen van DOS van hoog niveau. Drie minuten voor rust dreigde een afstraffing voor EKVA bij een 12-1 tussenstand. Wegvallen van de concentratie bij DOS zorgde voor een bijzonder slotakkoord aan Almeerse zijde. Binnen anderhalve minuut scoorde EKVA vier keer. De sterk spelende Paula de Groot bracht met een afstandsschot de ruststand daarna op 13-5.
De Groot bracht daarmee haar totaal in de eerste helft op drie, Linda Treep had er na dertig minuten al vijf in liggen en ook Yvonne ten Hove en Nynke Links scoorden mee. Met elf damestreffers was duidelijk dat vooral het Kamper dameskwartet in de eerste helft superieur was aan dat van EKVA. Aanvoerder Meijering vond dat prima: “We zijn in de breedte aanvallend sterk, iedereen kan scoren en als iemand dan op schot is, dan cijferen de anderen zich in het vak wel weg. Zit een aanvaller bij ons even vast, dan nemen anderen het scoren wel over.”

Bij korfbal kan het beeld snel wisselen. Dat bleek in de tweede helft. Het verschil van acht doelpunten bleef tot de vijfde minuut op het scorebord staan: 15-7. Vijf minuten later was het opeens spannend. EKVA speelde vrijuit en schoot even alles raak. In de tiende minuut werd het massaal opgekomen publiek bij 16-13 even stil. Trainer-coach Remco Jacobs nam een time-out en gaf zijn team opdracht om terug te gaan naar de basis: eenvoudig aanvallen en de puntspelers uitspelen. Het recept werkte: René Bruggeman hielp DOS over het dode punt heen, waarna Treep, Meijering en opnieuw Bruggeman binnen drie minuten de wedstrijd op slot schoten: 20-13.

Het gaf DOS de mogelijkheid om alle spelers om beurten in de punt te brengen. Het zorgde ervoor dat iedere speler minimaal één velddoelpunt kon maken. Het slotakkoord was voor topverdediger André Beens die met een fraaie eenhandige doorloopbal de eindstand op 28-17 bracht.
Jacobs: “Goede overwinning, iedereen heel gebleven, iedereen gescoord, functioneel voor elkaar gespeeld. Nu toewerken naar de apotheose van dit zaalseizoen.”
Doelpunten DOS: Linda Treep 8x, René Bruggeman 6x, Paula de Groot 4x, André Beens en Yvonne ten Hove 3x, Reiner Meijering 2x, Nynke Links en Camiel van Keulen 1x