Bijdrage van notariskantoor IJsseloevers
Bekend is inmiddels bij veel mensen wel dat sinds 1 januari 2013 voor het bepalen van de eigen bijdrage ook het box 3 vermogen extra meetelt. Ons kantoor krijgt dan ook regelmatig de vraag hoe bij de afwikkeling van een erfenis de erfdelen van de kinderen veilig gesteld kunnen worden. Veel mensen zien liever dat hun vermogen (deels) naar hun kinderen gaat dan naar de overheid.
Het blijkt ook vaak dat de eerste ouder al is overleden, maar dat in die erfenis nooit iets anders is gedaan dan het afgeven van een verklaring van erfrecht en eventueel een aangifte voor de erfbelasting. De grootte van de erfdelen van de kinderen is niet vastgesteld. Het kan ook zijn dat er in een testament niet de juiste reden is vermeld voor opeising van de erfdelen van de kinderen bij opname van de langstlevende in een verzorgingshuis.
In dit soort gevallen is het verstandig dat de grootte van de erfdelen wel bij notariële akte wordt vastgelegd en in die akte ook de juiste opeisingsgrond opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis in de akte wordt opgenomen. Indien alle erfgenamen het erover eens zijn kan de eventueel in een testament genoemde opeisingsgrond worden aangepast. Afhankelijk van het soort testament kan eventueel over de erfdelen nog een “goede” rente worden vastgelegd. Zo komen we testamenten tegen waarin is bepaald dat over de erfdelen een rente (die niet opeisbaar is) verschuldigd is gelijk aan het promessedisconto van de Nederlandsche Bank. Die rente heeft tot gevolg dat de erfdelen elk jaar hoger worden. Bij opname in een verzorgingshuis als de woning is verkocht, kan dan een groter deel van de opbrengst naar de kinderen gaan. Het promessedisconto bestaat echter al jaren niet meer. Daarom kunnen de erfgenamen in onderling overleg (binnen fiscaal aanvaardbare grenzen) overeenkomen welke rente wel geldt. Als een echtgenoot al jaren geleden is overleden, kan wellicht nu nog worden gereconstrueerd hoe groot diens erfenis destijds was. Hoe langer daarmee wordt gewacht, des te moeilijker zal dat worden. Het is dus verstandig de grootte van de erfdelen kort na het overlijden vast te stellen.
In het verleden werden ook veel vruchtgebruiktestamenten gemaakt. Indien er een woning is, kan ook via een bepaalde wijze van verdeling van huwelijksgemeenschap en erfenis worden bereikt dat het vermogen dat in de woning zit bij opname in een verzorgingshuis bij de kinderen terecht komt. Wel kan de langstlevende zijn hele leven in de woning blijven wonen. Er kunnen nog wel fiscale gevolgen zijn, maar voor elk situatie zal moeten worden gekeken of dat het geval is en zo ja, of die aanvaardbaar zijn voor de erfgenamen. Er zijn dus diverse mogelijkheden om ervoor te zorgen dat bij opname in een verzorgings- of verpleeghuis een deel van het vermogen naar de kinderen gaat. Indien is vastgelegd dat bij opname in een verzorgingshuis/verpleeghuis de erfdelen van de kinderen opeisbaar zijn, dan is uitbetaling van die erfdelen bij opname geen schenking.
Hebt u nog vragen of is er bij u behoefte aan een informatief gesprek ? Bel ons op 038-332 55 55 / 038-385 10 30, of bezoek onze website: www.ijsseloevers.nl Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn Erfrecht, AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel ons voor meer informatie.
Lezen hoe onze klanten IJsseloevers beoordelen? www.klantenvertellen.nl/referenties/ijsseloevers_notarissen
Avondopenstelling op afspraak.