Beginnende ondernemer? Deze verzekeringen zijn belangrijk vanaf de start!

757

Mag jij jezelf sinds kort zelfstandig ondernemer noemen? Dan kun je ongetwijfeld niet wachten om voor je eerste klanten aan de slag te gaan. Logisch, maar loop vooral niet te hard van stapel. Neem bijvoorbeeld nog geen klussen aan voordat je verzekeringen hebt afgesloten. Hiermee bescherm jij je bedrijf namelijk tegen risico’s die je loopt. Om jou op weg te helpen, lichten we in deze tekst 5 verzekeringen uit die vanaf de start belangrijk zijn.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Iedere startende ondernemer heeft in onze ogen een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Je kunt nog zo voorzichtig te werk gaan, maar het is helaas nooit helemaal te voorkomen dat je schade aanricht. Vandaar dat je het risico loopt om aansprakelijk gesteld te worden. Omdat zo’n schadeclaim grootse vormen aan kan nemen, is het geen pretje als je de kosten zelf moet vergoeden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dit. Let op: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst, ook niet als je zzp’er bent.

2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Je kunt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Dit is vooral aan te raden als je een beroep beoefent waarbij de kans op beroepsfouten relatief groot is. Schade door een beroepsfout of verkeerd advies valt namelijk niet binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ben je advocaat, accountant, architect of financieel adviseur? Dan ben je verplicht om je te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Je kunt in dat geval ook niet om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heen, want beroepsaansprakelijkheid is een aanvullende dekking van deze verzekering.

3. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is weliswaar (nog) niet verplicht, maar toch doe je er goed aan om hem af te sluiten. Kun je door een ongeluk, burn-out, ziekte of zwangerschap niet werken en word je arbeidsongeschikt verklaard? Dan komt er toch geld binnen. Je verzekeraar keert je dan elke maand een bedrag uit. De hoogte van de uitkering hangt af van het verzekerde bedrag dat je bij het afsluiten van de verzekering gekozen hebt en de mate van arbeidsongeschiktheid.

4. Rechtsbijstandverzekering

De gemiddelde zzp’er verwacht niet dat hij in een conflict belandt. Toch is deze kans een stuk groter dan je op voorhand denkt. Daarom is het handig om ook een rechtsbijstandverzekering zzp af te sluiten zodra je voor jezelf begint. Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict met bijvoorbeeld een leverancier, afnemer of de overheid. Een verzekeraar zoekt niet alleen een passende jurist, maar vergoedt ook de kosten.

Ondanks dat een rechtsbijstandverzekering meteen ingaat als je hem afsluit, heb je niet altijd direct recht op juridische hulp bij een conflict. Dit is het gevolg van de zogeheten wachttijd. Betreft het een conflict in het verkeer, een conflict bij letsel door een ongeluk of een conflict over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is? Dan is er sprake van een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Je hebt dan direct recht op juridische hulp.

5. Inventarisverzekering

Voordat jij voor jezelf kunt beginnen, moet je mogelijk investeren in machines, apparaten en meubilair. Vandaar dat de waarde van de inventaris van de gemiddelde ondernemer in Kampen al snel hoog oploopt. Sluit daarom ook een inventarisverzekering af. Hiermee verzeker jij alle spullen van je bedrijf die niet voor verkoop bedoeld zijn tegen onder meer brand en inbraak. Omdat de voorraad wel bedoeld is voor verkoop, valt deze niet onder een inventarisverzekering. Wil je deze toch verzekeren? Sluit dan ook een voorraadverzekering af.