zondag, mei 19, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeKunst & CultuurBernard Verhoeven in de Koornmarktspoort

Bernard Verhoeven in de Koornmarktspoort

-

9 november tot en met 22 december 2013

Op 9 november opent om 16.00 uur in de Koornmarktspoort de nieuwe expositie van Bernard Verhoeven. 

Bernard VerhoevenDe Nijmeegse kunstenaar Bernard Verhoeven (1960) volgde na zijn opleiding aan de Arnhemse kunstacademie een tweede studie: boek- en papierrestaurator. In deze tijd werd hem duidelijk dat de tekenkunst zijn grote liefde is. Verhoeven beoefent een klassieke tekentechniek: eerst wordt de tekening opgezet met potlood, dan wordt er met zwarte, verdunde waterverf een monochrome (eenkleurige) onderschildering gemaakt waarin de lichte en donkere partijen aangegeven worden, tot slot wordt met waterverf kleur toegevoegd, en met Oost-Indische inkt meer contrast en accenten aangebracht. Zo ontstaan tekeningen die in de uitvoering nauwgezet en gedetailleerd zijn. Opvallend is het kleine formaat van de tekeningen, waardoor de intimiteit van het beeld versterkt wordt.

Tekeningen
Gebruikmakend van o.a. vele tekeningetjes in kleine schetsboekjes construeert hij op minutieuze wijze een wereld die sprookjesachtig en geheimzinnig aandoet. De figuren in zijn tekeningen dolen rond in een dromerige wereld waar gebeurtenissen plaatsvinden die niet te duiden zijn. Op het eerste gezicht lijken het nostalgische plaatjes uit een ver verleden, ook de manier van tekenen lijkt achterhaald te zijn. Maar bij nadere beschouwing valt pas op dat het confronterende plaatjes zijn die je op het verkeerde been zetten.
Bevriend kunstenaar Rinke Nijburg verwoordde het werk van Verhoeven als volgt: “we verschuiven continue heen en weer tussen oud en nieuw, te midden van diverse verhaallijnen zonder vaste woon en verblijfplaats en weten nooit helemaal zeker waar we ons in tijd en ruimte precies bevinden”.
Gedragen door het visuele genot die de vele prachtige doorkijkjes en lichtvallen opleveren, blijven ze in je hoofd rondspoken in het zoeken naar een betekenis ervan.

 

Het werk van Bernard Verhoeven is opgenomen in diverse kunstcollecties van o.a. Museum Het Valkhof in Nijmegen en Museum voor Religieuze Kunst in Uden.

Gerelateerde berichten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen