Bevliegingen Ziyech helpen DOS aan belangrijk punt

In broeierige omstandigheden werden op meerdere velden in de 2e klasse H cruciale duels afgewerkt om te bepalen wie na 14 mei nog een verlenging van het seizoen op het bord krijgt in de vorm van P/D wedstrijden. DOS moest daarbij de lastige uitwedstrijd tegen subtopper Dieren tot een goed einde zien te brengen om alles nog in eigen hand te houden. Het spel was slap en inspiratieloos maar het is Hicham Ziyech die geel-zwart tot tweemaal toe op sleeptouw neemt en zo voor en 2-2 uitslag zorgt.

logo_doskampen2
Op voorhand leek niets er op te wijzen dat DOS zo’n povere eerste helft zou gaan spelen. De sfeer in de spelersbus onderweg naar het prachtige Dieren was opgetogen en positief. Bovendien was het duidelijk dat er veel op het spel stond vandaag. De spirit verdween echter als sneeuw voor de zon nadat het fluitsignaal voor het eerst had geklonken. De thuisploeg was feller en won de meeste duels. De driemans voorhoede van Dieren gokte op een van de vele lange ballen van achteruit om uit de rug van het centrale duo Drost en Krijn te glippen, zonder succes overigens.
Dieren had uiteindelijke persoonlijke fouten van DOS-sers nodig om gevaarlijk te worden. Na een minuut of tien gebeurde dat voor het eerst nadat heel DOS bleef staan omdat het dacht een inworp te krijgen. Er was echter niet gefloten en Dieren kon zodoende vrij aanleggen vanaf de zestien. Gelukkig was doelman Van Dijk wel alert. Even later was een nieuwe goede kans niet aan de thuisploeg besteed nadat men met twee man vrij op de keeper af kon. De breedtepass die volgde kon nog net worden onderschept.
Vlak voor rust volgde er een nieuwe grote kans voor de thuisploeg. Na slordig balverlies van linksback Van der Worp werd de buitenspelval omzeild door de aanvoerder van Dieren. Opnieuw bracht Van Dijk echter redding waarna ook de rebound onschadelijk werd gemaakt. Het is tekenend dat het enige wapenfeit van DOS in die 45 minuten een vrije trap van Ziyech was. Doordat deze net over de lat zeilde werd er gerust met de brilstand.

Goed vijf minuten na de pauze sloeg Dieren alsnog toe. Van der Worp gaf te veel ruimte weg en zo kon Niels Evers vrij opstomen over rechts. Dit keer wist hij Van Dijk wel te passeren voor de 1-0. Plotsklaps leek DOS wakker geschud en begon het enigszins te voetballen. Het leverde direct een goede kans op voor Bastiaans na een steekbal van Ziyech maar de keeper bracht keurig redding. Even later was deze wel kansloos op een mooie kopbal van Knul in de verre hoek. Het was echter vooral de assist van Ziyech die oogstrelend was.
De wedstrijd kwam ondanks deze opleving maar niet op gang. Beide teams hanteerden veel te vaak de lange of hoge bal en bovendien floot de scheidsrechter van dienst voor elke lichte overtreding. In combinatie met de zware omstandigheden was het bepaald geen lust voor het oog voor de toeschouwers. In de 70e minuut werd dat voor de DOS toeschouwers nog erger doordat de thuisploeg opnieuw op voorsprong kwam. Hanekamp had Krijn net naar de kant gehaald voor Vespignani en men profiteerde van het feit dat DOS daardoor achterin even moest herorganiseren. Bij een voorzet van links werd te veel ruimte gegeven waarna de bal via Van Dijk in de goal gefrommeld werd door middenvelder Rick Verlaan.
Het slotakkoord was ondanks een grote kans voor Dieren gelukkig toch weer aan DOS en opnieuw was Ziyech de belangrijke man. Hij krulde een vrije trap vanaf zo’n 20 meter schitterend in de kruising. Dieren geloofde het daarna wel maar DOS zette nog één keer aan voor de overwinning. Invaller Rico Westendorp kreeg de bal in de loop aangespeeld en schoot van uit een lastige hoek ineens op doel. Heel even leek er gejuicht te kunnen worden maar de bal zeilde langs de verkeerde kant van de paal. Het was sowieso veel te veel geweest gezien de verhoudingen op het veld. Eigenlijk was een gelijkspel dat al maar we juichen er niet minder om.
Feit is namelijk dat DOS door dat punt alles in eigen hand houdt. Een overwinning volgende week tegen Oranje Nassau volstaat voor lijfsbehoud. Als DOS gelijk speelt dan moet het hopen dat of Den Ham (uit naar FC RDC) of AVW (uit naar ZAC) punten laat liggen. Mocht DOS verliezen, dan gaat AVW al bij een gelijkspel over DOS heen en Den Ham bij winst ook. Dat laatste lijkt voor Den Ham geen probleem te zijn aangezien RDC kansloos onderaan staat. Het is dus aan DOS om het zelf af te dwingen met een overwinning. Dan zal er wel met wat meer inzet en passie gespeeld moeten worden als dit weekend. Voor wie zich af vraagt of het een eitje is om van een reeds kansloze tegenstander (in ons geval Oranje Nassau) te winnen: Doe even een belletje naar Amsterdam…