Bijzonder project van Kamper dansgezelschap

vuur-en-vlam-onvoorwaardelijk

 
In de Stadsgehoorzaal in Kampen wordt momenteel druk gerepeteerd voor een nieuw dansproject van de Kamper choreografen Marjan Hommes en Germa Scholten. Het gaat om de productie ‘Onvoorwaardelijk’, een moderne dansvoorstelling over de ziekte Alzheimer.

Hommes en Scholten van Stichting Vuur en Vlam besloten eerder dit jaar om een ander pad in te slaan. Zij bliezen hun slapende stichting nieuw leven in, installeerden een nieuw bestuur en kwamen tot de conclusie dat ze een professionele dansproductie wilden maken voor een specifieke doelgroep. Deze zoektocht heeft geresulteerd in de voorstelling “Onvoorwaardelijk”.

Onvoorwaardelijk is een dansproductie over de ziekte Alzheimer en is vooral bedoeld voor mantelzorgers om de patiënt heen. In de oriënterende fase spraken de choreografen onder meer met een geriater en andere professionals uit de ouderenzorg. Zij constateerden dat mantelzorgers vaak worstelen met hun moeilijke taak. Scholten: “als je partner of ouder Alzheimer krijgt dan verlies je die persoon terwijl hij/zij lijfelijk nog aanwezig is, je rouwt eigenlijk om iemand die nog niet dood is. Daar wilden we iets mee doen”.

De choreografen zoeken met hun dansers naar een ander, vooral troostend perspectief op de ziekte. Hommes vult aan: “iemand met Alzheimer verandert natuurlijk op elke denkbare manier, maar hij of zij is ook nog steeds onderdeel van de familie en heeft nog steeds een belangrijke rol in zo’n gezin”. Met hun dansers proberen de choreografen hun visie te vertalen in dansbewegingen. Dat proces is wederkerig, de choreografen maken choreografieën die ze hun dansers aanleren maar er is ook veel ruimte voor de dansers om zelf ideeën aan te dragen. Hommes en Scholten zeggen dat ze hun dansers juist daarop hebben geselecteerd. Ze hebben gezocht naar dansers die “feeling” hebben met het onderwerp, die een mening durven vormen en dat vervolgens kunnen vertalen naar dans.

De voorstelling wordt ondersteund door het VSB fonds, het Cultuurfonds Kampen en het Rooms Cathelijk Oude Armen Kantoor. Vuur en Vlam mogen daarnaast de faciliteiten van de Stadsgehoorzaal gebruiken. Scholten: “daar zijn we heel dankbaar voor, zonder hen hadden we deze voorstelling nooit kunnen maken.” Op 14 februari is in de Stadsgehoorzaal in Kampen de premiere van Onvoorwaardelijk. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de Stadsgehoorzaal. Daarna zal de voorstelling op tournee gaan door het land. De speellijst zal t.z.t bekend worden gemaakt via www.vuurenvlamprodukties.nl


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673