Bijzonder schetsboek Avercamp naar het Stedelijk Museum Kampen

Bruikleen van het Stedelijk Museum Zwolle

Op donderdag 15 december om 10.00 uur ontvangt het Stedelijk Museum Kampen een bijzonder, langdurig bruikleen van het Stedelijk Museum Zwolle. Het betreft een album amicorum met daarin enkele schetsen die Barent Avercamp gemaakt heeft van de stad Kampen. De schetsen zijn gemaakt met inkt en krijt op velijnpapier en zijn te dateren tussen 1664 en 1670. Het boekje is gebonden in een perkamenten omslag en meet 15,2 X 19,5 cm.

Het album is al lange tijd in het bezit van het Stedelijk Museum Zwolle, maar heeft daar langdurig in het depot gelegen. In het museum in Kampen wordt het begin 2017 in de vaste presentatie opgenomen.

Aanvulling collectie Stedelijk Museum Kampen
Met dit bruikleen heeft het Stedelijk Museum Kampen meerdere ‘Avercampen’ in de collectie, namelijk  twee stukken van Hendrik Avercamp (1585-1634)  en drie werken van zijn neef en enige leerling Barent.

‘Gezicht op de stad Kampen vanaf de IJssel’
Naast het album amicorum krijgt  het Stedelijk Museum Kampen tevens een fraai schilderij in langdurig bruikleen. Het betreft een ‘Gezicht op de stad Kampen vanaf de IJssel’. Het is een olieverf op doek van de hand van een onbekende meester. Het schilderij van 43 X 61 cm dateert van voor 1817en is vermoedelijk rond 1800 gemaakt. Dit werk wordt niet opgenomen in de vaste presentatie maar zal regelmatig ingezet worden bij tijdelijke exposities.

VORG
Beide werken zijn eigendom van de Vereniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG), maar zijn in beheer van het Stedelijk Museum Zwolle.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673