donderdag, maart 28, 2024

HomeRegiosportBizarre ontknoping: Go-Ahead Kampen verspeelt kampioenschap.

Bizarre ontknoping: Go-Ahead Kampen verspeelt kampioenschap.

-

Alle voortekenen wezen op een spannende ontknoping van de strijd om het kampioenschap in de eerste klasse D, zaterdagmiddag. Vier ploegen die theoretisch de mogelijkheid hadden om kampioen te worden, waarbij de ploegen van Go-Ahead Kampen en Nunspeet de grootste kans hadden om de champagne te mogen openen.

Nunspeet en Go-Ahead Kampen gingen voordat de laatste competitieronde begon samen aan kop van de ranglijst, op een punt achterstand stonden de teams van Berkum en SDV Barneveld. De beide laatstgenoemde teams stonden dus nadrukkelijk in de wachtkamer en waren volkomen afhankelijk van puntverlies van Go-Ahead of Nunspeet.

Drukte voor het Enter doel.

Koploper Go-ahead had op papier een gemakkelijke opdracht. Het al gedegradeerde Enter Vooruit kwam op bezoek. De bezoekers hadden tot de wedstrijd op zaterdag al 64 treffers moeten incasseren, en slechts vijf wedstrijden gewonnen. Het nerveus startende Go-Ahead keek echter al spoedig tegen een achterstand aan. Wout Velten (een bekende voetbal achternaam in Enter) bracht de bezoekers op 0-1. Na een half uur spelen bracht Jurrian Zandbergen de stand op 1-1, een stand waarmee de rust werd bereikt.  Op hetzelfde moment speelde KHC de uitwedstrijd tegen Nunspeet. De Kampenaren konden hier dus hun stadsgenoten een handje helpen door Nunspeet van een zege af te houden. Ook KHC profiteerde van kampioensstress bij Nunspeet en kwam snel op voorsprong. De thuisploeg herstelde de schade echter al snel, en boog de stand binnen tien minuten om in een 2-1 voorsprong. Kort voor rust kwam KHC langszij, waardoor de stand in beide wedstrijden dus gelijk was en er voor Go-Ahead nog alles mogelijk was. Scoren in de tweede helft, en afwachten wat er in Nunspeet verder zou gebeuren, leek het credo.

In Nunspeet verliep het duel vervolgens in een voor Go-Ahead ideaal scenario. Kort na rust scoorde KHC tweemaal, kwam met 2-4 voor, en vermorzelde de kampioensaspiraties van Nunspeet.
Het enige wat Go-Ahead nog moest doen was de voorsprong pakken, en vervolgens de wedstrijd uitspelen, het kampioenschap werd op een presenteerblaadje cadeau aangeboden door KHC. In de 64e minuut was het Arjan Wiechers die Go-Ahead op die 2-1 voorsprong bracht, en op dat moment Go-Ahead virtueel naar het kampioenschap schoot. De vreugde aan rood-gele zijde was echter van korte duur, want luttele minuten later bracht Enter de 2-2 op het scorebord.  Het gehaast spelende Go-Ahead gaf vervolgens zeeën van ruimte weg achterin, ruimte waarvan Enter, dat er telkens weer met gevaarlijke counters uitkwam, profiteerde. Tien minuten voor tijd strooide de tegenstanders nog wat zout in de wonden, en kwamen zelfs op voorsprong. Arjan Wiegers bracht de hoop terug bij Go-Ahead. Hij soleerde door de Enter verdediging en bracht met een knappe schuiver langs de Enter doelman de stand op 3-3.

De Enter doelman onderschep de bal voordat Jurrian Zandbergen gevaarlijk kan worden.

Het slotoffensief van Go-Ahead werd gekenmerkt door haastig voetbal, waarbij de slordigheid ten koste ging van de effectiviteit. Grote kansen kwamen er niet meer, enkele hoge ballen voor het doel brachten nog wat mogelijkheden, maar scoren: dat lukte de rood-gelen niet meer. In de allerlaatste minuut lag het achterin helemaal open, Enter profiteerde nogmaals en ging met de volle winst naar huis. 3-4

Enter viert feest, Go-Ahead met lege handen.

Dat KHC in Nunspeet volop aan de sportieve plicht had voldaan, de Kampenaren vertrokken daar met een 3-5 overwinning, daar had Go-Ahead niets meer aan. Van deze overwinning profiteerden wel de ploegen van Berkum (0-1 winst bij WHC) en SDV Barneveld (0-1 winst bij Sparta Enschede). Deze beide ploegen gaan volgende week in een onderling duel uitmaken wie er kampioen gaat worden, en gaat promoveren naar de Hoofdklasse.

Voor Go-Ahead blijft er de kans op promotie via de nacompetitie. Voor de mannen van Edwin van Nijen wordt het dan zaak om de teleurstelling van afgelopen zaterdag van zich af te spelen geen eenvoudige zaak.

Teleurstelling bij de Go-Ahead spelers na het laatste fluitsignaal.

foto’s: Joop van Dijk