Burgemeester opent expositie ‘Mammoet aan de IJssel’

Zaterdag 14 januari om 11.30 uur opent burgemeester Bort Koelewijn in De Stadskazerne een expositie die gewijd is aan de mammoeten die ook in Kampen en omstreken hebben geleefd. De tentoonstelling is tot en met 24 februari te bewonderen.

In de expositie wordt uitgelegd wat mammoeten voor dieren waren, hoe kennis over deze dieren wordt verzameld en in welke omgeving ze leefden. Het verhaal wordt in vitrines ondersteund met fossielen van mammoeten. Ook zijn fossielen te zien van zee-egels, vissen, een inktvis, een holenbeer en een rendier.
De tentoonstelling is georganiseerd door stadsarcheoloog Alexander Jager.

Kunstproject ‘De IJsselmammoet’
Aanleiding voor de expositie is het kunstproject ‘De IJsselmammoet’. Beeldend kunstenaars Margreet Hajee en Wanda Schaap zijn zeer onder de indruk van de wolharige mammoet. Beide kunstenaars volgen daarom het project ‘Ruimte voor de Rivier’, in de hoop dat hier mammoetresten te voorschijn komen. Naar aanleiding daarvan is het idee ontstaan om het schitterende dier tijdelijk te doen herleven. De kunstenaars willen uit 50 ton IJsselklei een levensechte mammoet boetseren, compleet met grote slagtanden. De IJsselmammoet is begin juni 2017 klaar en zal vier maanden te bezichtigen zijn in de uiterwaard nabij Het Onderdijks/Kamperstraatweg in Kampen. Isala Delta levert de klei en biedt een locatie voor het kunstwerk.

Crowdfunding
Margreet en Wanda hebben via de crowdfundingsite ‘Voor de Kunst’ geld op gehaald om het project te financieren en dat is gelukt! Het geld om te kunnen starten is binnen. Nu is er nog geld nodig voor de uitvoering ter plaatse. Iedere donateur krijgt voor zijn of haar donatie een tegenprestatie.

Burgemeester Bort Koelewijn: “Ik draag het kunstproject van Margreet en Wanda een warm hart toe en vind het geweldig dat ze door middel van crowdfunding het project kunnen realiseren. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.”

Op de Facebookpagina Schaap&hajee kunnen de vorderingen van het kunstproject ‘De IJsselmammoet’ gevolgd worden.


 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 39861673

 

 


Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*