Burgwal 80 en 81 blijken al in de 14e eeuw gebouwd

burgwal 80-81 maps

De panden Burgwal 80 en 81  waar onlangs balkschilderingen werden (her)ontdekt hebben een verrassende en complexe bouwgeschiedenis die nu grotendeels ontrafeld is.

Na bouwhistorisch en dendrochronologisch onderzoek door bouwhistoricus Geert Jan van der Schee is gebleken dat Burgwal 80 en 81 gebouwd zijn in de 14e eeuw (1345 en 1354). “Wat betreft de identificatie van de aangetroffen schilderingen tasten we echter nog in het duister. We weten nu dat ze theoretisch 14e eeuws zouden kunnen zijn. Heraldische experts onderzoeken de wapens momenteel.” Aldus van der Schee.

Na een eerdere ontdekking door van der Schee in 2013 dat Burgwal 96 in de vroege 14e eeuw is gebouwd (1329), is nu dus gebleken dat ook Burgwal 80 en 81 gebouwd zijn in de 14e eeuw. Burgwal 80 had oorspronkelijk ook al twee verdiepingen met kap en een bijzondere traptoren, die vermoedelijk in de vroege 16e eeuw is verhoogd en gemoderniseerd, evenals andere delen van het pand.

“Het is bijzonder mooi dat er nog zoveel oorspronkelijk 14e eeuwse panden blijken te staan aan de Burgwal. Er is tot nu toe in Kampen nog weinig teruggevonden uit die eeuw boven de grond en deze ontdekkingen geven veel informatie over waar en hoe er toen werd gebouwd.”

Om iedereen de gelegenheid te geven kennis te nemen van de geschiedenis van de beide panden is het de bedoeling dat van Van der Schee later dit jaar een lezing geeft over de panden. Het is dan uiteraard het mooiste als ook de betekenis van de wapenschilden bekend is.
De lezing zal t.z.t worden aangekondigd in de diverse media.