CDJA IJsseldelta organiseert avond over de NSB

Het CDJA IJsseldelta organiseert op dinsdagavond 3 mei een politiek café in café ’t Ponton te Kampen. Historicus en docent geschiedenis Henk Tijssen zal vertellen over de NSB. Recent verscheen van zijn hand een boek over het bijzondere leven van predikant Ekering. De predikant was achtereenvolgens lid van de CHU, de HGS en de NSB. Eerder verscheen van de hand van de auteur een boek over NSB-predikant Boissevain.

Boissevain behoorde tot de meest intellectuele NSB-ers, het gewone volk begreep hem vaak niet goed. Ekering had de gave om de boodschap van Boissevain uit te leggen. Boissevain en Ekering kunnen beschouwd worden als de toonaangevende hervormde NSB-predikanten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De overige hervormde NSB-predikanten hadden aanmerkelijk minder invloed.

Wat is de relatie tussen het protestants-christelijke volksdeel en de NSB? Hoe komt het dat zowel Boissevain als Ekering lid waren van de CHU? De CHU, de ARP en de KVP gingen in 1980 op in het CDA. De avond begint om 20:00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.