woensdag, april 24, 2024

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR

HomeColumnsColumn Adriaan van Zee ~ "Verkiezingsbeloften"

Column Adriaan van Zee ~ “Verkiezingsbeloften”

-

 

logo-adriaanHet duurt nog een klein half jaar maar dan mogen wij het weer zeggen in onze machtige hanzestad Kampen. Dan komen de dames en heren politici weer bedelen om uw steun. Plotseling is de burger weer belangrijk. Ja voor even … Als we erin getrapt zijn door te stemmen, mogen we ons daarna weer laten ringeloren. Want ja, wat komt er nu eigenlijk van die beloften terecht … ?

Laten we eens een rondgang maken langs de partijen. Voor de verandering van klein naar groot. Komt de SP ook eens een keer in het nieuws.

Zit er dan SP? Ja zeker! Een partij die het voor de minima opneemt. Behoud van PGB en zo meer. Laatst organiseerde Bodeüs nog een heuse markt in de stad. Daar konden de minima hun spulletjes aan de maxima (2 keer modaal en hoger) verkopen om nog wat geld binnen te krijgen. Ja de SP zorgt voor extra geld in de knip! Voor de maxima ook handig want dan hoeven die niet nieuwe, dure dingen aan te schaffen bij de noodlijdende middenstanders in de binnenstad. De SP is ook vooral tegen de bypass en de gebiedsontwikkeling eromheen. Ze hobbelen op dat punt braaf braaf en passief achter GroenLinks aan. Maar een troost is er voor de SP! De kiezers zijn uitgekeken op de grote partijen. Biedt perspectieven …

Uhm, Uhm, … Ja, Jacobs van D66 is al drie en een half jaar aanwezig in de raad. Hij heeft een stoere actie opgezet. Op zondag de winkels open! Er waren zeker 5 middenstanders die het helemaal met D66 eens waren. Echt een respectabel aantal. De confessionelen geholpen door de seculieren rolden over hem heen. Uhm … arme Pascal stond helemaal alleen. Maar dapper is hij wel. Al was het maar om deze actie. Pascal je verdient er een zetel bij.

Ja, dan het stoere GroenLinks. Mevrouw Jansen hecht er vooral aan dat er geen taalfouten in de raadsvoorstellen staan. Vooral goed formuleren. Wethouder Lidi Kievit van de CU heeft het er maar moeilijk mee. De GroenLinks amendementen op dat punt halen het allemaal unaniem. Proficiat Nieke! Maar hoe zit dat toch met die bypass? Een beetje meer gasgeven hoor! Dat heb je aan je kiezers beloofd. Nu ziet het er niet rooskleurig uit. Als de kiezer zijn oordeel gaat geven … Strekte!

Het beleid van de VVD landelijk leidt voor steeds meer burgers echt tot Veel Vrije Dagen. Het aantal werklozen stijgt per dag in Kampen. De VVD was er toch om ervoor te zorgen dat het bedrijfsleven beter zou kunnen presteren in Kampen? Belemmerende regels schrappen? En dan voor het eerst weer na ruim een halve eeuw in het college! Martin Ekker maak je geen illusies …

De PvdA als sinds jaar en dag in het college van Kampen. Daar doen zich ook een paar problemen voor. Men wilde zo graag een ongedeeld Multi Functioneel Centrum in de Nieuwe Hanzewijk. Dat is jammerlijk mislukt. De gezondheidzorg eruit gepeld. Maar goed die is dan nu gevestigd in de oude huishoudschool. Van het nieuwe winkelcentrum is alleen het riool aangelegd. Maar wat we toch met De Reijersdam aanmoeten … ? De wijk wil in ieder geval het gebouw houden zoals het nu is. Tip voor Janita Tabak: ga er niet aan rommelen. Misschien dat de kiezer je ervoor gaat belonen.

De SGP heeft in de oppositie zowat het hele programma waar kunnen maken. De winkels blijven op zondag dicht. De intensieve veehouderij is behouden en een refo MBO opleiding in Kampen. Het enige schrammetje is de bypass die er gaat komen. Maar ach wie let daar nu op … ? Het is in principe geen hot item. Als ze net als in Vlissingen met een vrouwelijke lijsttrekker komen, stijgen ze zeker naar 5 zetels. Misschien dat Gert Bakker die wil stoppen het stokje aan zijn vrouw kan doorgeven?

Ja, wat moeten we met de club van Albert Holtland (o pardon Klaas Knijnenberg) aan? Het GBK wilde veel doen voor de kleine kernen. Als enige partij zet men zich in om De Sonnenberch in IJsselmuiden open te houden. Kom op IJsselmuiden stem dus GBK … ? Gaat natuurlijk niet gebeuren. IJsselmuiden stemt opnieuw confessioneel. En wanneer herstellen jullie de onderlinge eenheid? Het GBK krijgt het sowieso lastig want er komt lokale concurentie van een nieuwkomer. De Partij voor Betaalbare Betrouwbare Overheid die ook zwaar inzet op kleine kernen en gezondheidzorg. Die willen graag een Rie Woning graantje meepikken. Dus Klaas zet hem op!

Aha dan het CDA. Dat loopt beslist niet goed af. Hun wethouder Pieter Treep komt veel te weinig in het nieuws. Ik kan me niet heugen ooit een artikel over hem in De Brug gelezen te hebben. En vooral geen artikels met een foto van hem. Hij beloofde prima sportvelden en een kantorenpark te realiseren. Het Manhattan aan de Europa Allee. Goed het is crisis, maar er is nu wel heel weinig gerealisseerd. De f-jes van DOS en KHC moeten nog steeds op gewoon gras voetballen in plaats van op het beloofde kunstgras. Er is alleen iets geregeld voor het eerste team. Beetje mager Pieter. Van de kantorenmarkt is helemaal niets terecht gekomen, terwijl jij op economie zat. En waar is ons mooie nieuwe zwembad … ? Weet je al een locatie … ? Met de campers heb je geluk gehad dat onze burgervader Koelewijn ingegrepen heeft. Is er toch nog iets bereikt. Maar misschien … Het CDA heeft een list bedacht … Weet je wat? We zetten onze jongeren in!

De CU hoeft zich niet veel zorgen te maken. Boerman zag al snel dat hij het bypass spelletje ging winnen en vertrok naar de provincie. Zijn achterban ontredderd achterlatend. Och waarom zou je blijven zitten als je carière kunt maken? Hebben de kiezers er bezwaar tegen dat je tussentijds vertrekt? Lidi Kievit heeft Youth for Christ op de been kunnen houden. Vooral niet te veel geld naar Stichting Jongerenwerk Kampen. De tijd zal het leren hoe de kiezer er over denkt…

Een ding heeft de hele politieke club in de raad over het hoofd gezien. De gezondheidzorg werd peperduur. Er komt een heuse nieuwkomer die veel op het gebied van gezondheidzorg wil gaan doen. De zorg dicht bij de bevolking. En vooral de thuiszorg overeind houden. Hoe we dat gaan betalen dan … ? Ze willen de hondenbelasting ook afschaffen. Nog een gat erbij in de begroting … ! Of zijn de ware navolgers van Joop den Uyl terug? Leve Sinterklaas! Johannes Witte die de lijst van de Partij voor Betaalbare Betrouwbare Overheid (PBBO) gaat trekken, beweert dat ze echt wel op de financiën gaan letten. Geen wachtgeld meer en de externe adviseurs eruit knikkeren. Dat geeft voldoende ruimte om zelfs de belasting naar beneden te doen. Nou dat wachten we dan wel af …

 

Groetjes burgers van de machtige Hanzestad Kampen

Adriaan van Zee

Gerelateerde berichten

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
0FollowersFollow
21,600SubscribersSubscribe

Net binnen